Vakantiehuizen zijn in trek. Vorig jaar werden er in ons land 3750 vakantiewoningen verkocht, 20 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft uitgevoerd.

De huisjes zijn in trek omdat de rente zo laag staat op dit moment. De huidige spaarrente van 0 tot 0,3 procent en een hypotheekrente tussen 1,5 en 2,5 procent maakt het (gedeeltelijk) financieren van de recreatiewoning relatief goedkoop en aanzienlijk lucratiever dan een spaarrekening.

“Het einde van deze lage rentestanden is nog niet direct in zicht en blijft voorlopig een belangrijke factor voor de recreatiewoningmarkt”, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

“Een recreatiewoning is namelijk een aantrekkelijk en aaibaar alternatief voor het vele geld dat ‘soms bijna dood’ op een rekening staat. Het rendement zit niet direct in klinkende euro’s maar in het feit dat je gewoon iets doet met je geld waar je veelal een relaxed gevoel, frisse lucht, zon, bos en strand bij krijgt.”

Kopers lijken een voorkeur te hebben voor een nieuw, luxe of apart vakantiehuis. Tinyhouses, boomhutwoningen en luxe huisjes zijn in trek. In 2016 werden 1200 nieuwe recreatiewoningen gebouwd. Een record deze eeuw.

In het kustgebied van Noord-Holland werden in 2016 de meeste nieuwe recreatiewoningen opgeleverd: ruim 350. Deze regio is niet alleen in trek bij Nederlanders, maar ook bij Duitsers en Belgen.

Andere populaire kustregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland en de Waddeneilanden, kenden afgelopen jaar geen sterke stijging van het aantal transacties. "Dit komt doordat het aanbod aan het opdrogen is in deze gebieden, net zoals je op de ‘reguliere’ koopwoningmarkt van Amsterdam ziet", aldus Kimman. "Er is weinig nieuwbouw en dus staan op de Waddeneilanden nauwelijks recreatiewoningen te koop."

Op de Veluwe/Utrechtse Heuvelrug zijn veel oude huisjes, daar zijn de transactieprijzen beneden gemiddeld; ze dalen zelfs. Het aantal te koop staande huisjes daar stijgt, aldus de woordvoerder.

Vorig jaar lag de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro, 4 procent hoger dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit overigens nog circa 170.000 euro.

Door de toegenomen vraag verwacht de NVM dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren verder gaat stijgen bij aanhoudende economische groei en lage rente. In de topregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland, is deze stijging al gaande.

De NVM meent dat de prijzen voor recreatiewoningen komend jaar ook in de rest van Nederland stijgen, mogelijk met zo’n 10 procent. Restrictief beleid zoals het Kustpact en het transformeren van verouderde vakantieparken zet extra druk op de prijzen.

LEES OOK: 5 redenen waarom je beter niet in een vakantiepark kan beleggen