In de Verenigde Staten en Frankrijk is het al heel gewoon: een klein bedrag betalen bij een reservering in een goed restaurant. Dat gebeurt binnenkort ook in Nederland.

Het nieuwe restaurant van Ron Blaauw, Nacarat, vraagt voor alle reserveringen een aanbetaling. Op die manier wil de zaak aan het Amsterdamse Rokin afzeggingen en no-shows tegengaan.

De eerste tickets zijn in samenwerking met startup Formitable opengesteld voor nieuwsbriefabonnees en socialmediavolgers van Nacarat en Ron Blaauw. Sinds woensdag kunnen ook andere mensen een ticket kopen, waarmee ze vervolgens vanaf 25 augustus kunnen reserveren bij het restaurant.

“Natuurlijk was het even spannend, maar binnen 24 uur zijn de eerste dagen al uitverkocht. Nederland is bereid om tickets te kopen voor een restaurant”, aldus Ron Blaauw tegenover vakblad Misset Horeca. Op de website van het restaurant zijn een lunchmenu en twee verschillende dinermenu’s te koop.

Volgens Ron Blaauw moet een restaurateur inkopen doen, personeel inplannen, koken en de tafel bezet houden. Als je dan als restaurant in de top mee draait, helpt het enorm als je zeker weet dat gasten komen. Naast het voorkomen van no-shows zorgt het verkopen van tickets ook voor een grotere exclusiviteit.

Het nieuwe restaurant van Ron Blaauw is gevestigd op het Rokin in Amsterdam en komt voort uit een samenwerking tussen Blaauw en Hudson’s Bay, de Canadese warenhuisketen die in Nederland vijftien winkels wil openen.

Onder een koepelvormig dak op de vijfde verdieping van het vlaggenschip van Hudson's Bay kunnen klanten vanaf eind augustus lunchen en dineren, met uitzicht over de Amsterdamse binnenstad.

Volgens Ron Blaauw zijn de gerechten in het restaurant geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten. In een Tel Aviv-achtige stijl kunnen de gelukkigen met een ticket genieten van zowel wijn en oesters als Libanees brood met hummus.