Na een zinderende finale is het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal Europees Kampioen geworden. Het won met 4-2 van Denemarken, en strijkt daarmee een premie van 2,7 miljoen euro op. Dat lijkt een hoop, maar het is een schijntje in vergelijking met de mannen.

Aan het EK vrouwenvoetbal deden 16 teams mee. Die kregen allemaal 300.000 euro startpremie. Een lachertje in vergelijking met de mannen – op Euro 2016 kreeg elk team liefst 8 miljoen euro voordat er ook nog maar een wedstrijd was gespeeld.

Toen de vrouwen eenmaal de kwartfinale bereikten, kwam daar nog eens 500.000 euro bovenop. Portugal, Europees Kampioen bij de mannen, kreeg 1,5 miljoen euro voor het behalen van de achtste finale, en de kwartfinale leverde daar 2,5 miljoen euro op.

De halve finale leverde de oranjeleeuwinnen 700.000 euro op, tegenover 4 miljoen bij de mannen. Denemarken – die de finale van de Nederlandse vrouwen verloren, kregen 1 miljoen euro. Het Nederlands elftal streek 1,2 miljoen euro op.

Frankrijk, verliezend finalist bij de mannen, kregen 5 miljoen euro voor de tweede plaats. Kampioen Portugal won 8 miljoen euro door de finale te winnen.