Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Geen zakenbanken naar Amsterdam vanwege de Brexit, denkt ING

Topman Ralph Hamers van ING denkt dat strenge Nederlandse bonusregels voor bankiers ervoor zorgen dat zakenbanken die vanwege de Brexit naar het Europese vasteland komen, Amsterdam zullen mijden. Dat zegt Hamers tegen zakenkrant The Financial Times. “Als je denkt dat zakenbankiers en mensen die werken op de financiële markten worden aangespoord door variabel loon, dan is Amsterdam niet de natuurlijke plaats om uit te breiden.”

2. Brexit: Theresa May niet zeker van haar baan

De Britse premier Theresa May voelt van alle kanten druk. Aan de ene kant willen tegenstanders van de Brexit dat het Britse parlement de komende weken kan stemmen over opties zoals nieuwe verkiezingen en een tweede referendum. Tegelijk willen felle Brexiteers de Brexit hoe dan ook doordrukken.

Omdat de druk van twee kanten komt, is de vraag ook of May de komende weken slachtoffer wordt van een interne coup. Het Remain-kamp put hoop uit een petitie die inmiddels door meer dan 5 miljoen mensen is getekend.

Lees meer: Wie volgt Theresa May op? Deze 11 namen worden genoemd

Lees ook op Business Insider

3. Autoclub RAI pleit voor maximumsnelheid 30 km/u in de stad

De RAI Vereniging wil dat 30 kilometer per uur de nieuwe snelheidsnorm wordt binnen de bebouwde kom om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De afgelopen jaren is het aantal dodelijke slachtoffers op 50 km/uur-wegen binnen de bebouwde kom gedaald, maar het aantal zwaargewonden is juist toegenomen, verklaarde Steven van Eijck, voorzitter van de belangenorganisatie. De lagere maximumsnelheid zou ook geluidsoverlast verminderen.

4. Emoties lopen hoog op na overwinningsspeech Baudet

De overwinningsspeech van Thierry Baudet na de zege van Forum voor Democratie bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, leidt tot polariserende reacties. Critici zien in Baudets verwijzing naar het kapotmaken van de “boreale” wereld een nauwelijks verhulde verwijzing naar blank superioriteitsdenken.

In sommige gevallen zijn er ook opruiende reacties, zoals tijdens een antiracismedemonstratie in Amsterdam afgelopen weekend, waar een demonstrant riep: “Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf.” De politie in Amsterdam onderzoekt deze zaak. Premier Mark Rutte noemde de bedreiging tegen Baudet maandag in De Telegraaf “totaal onacceptabel”.

Uit een peiling van Maurice De Hond van afgelopen zondag komt naar voren dat Forum voor Democratie 26 zetels zou halen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer. De VVD zou op 23 zetels komen.

5. China’s Nieuwe Zijderoute loopt nu ook door Italië

Italië is het eerste G7-land dat zich aansluit bij de Nieuwe Zijderoute van China. Zaterdag zette vicepremier Luigi Di Maio zijn handtekening onder de deal tijdens een bezoek van de Chinese leider Xi Jinping.

Volgens Di Maio kan de overeenkomst een boost van 20 miljard euro aan de kwakkelende Italiaanse economie geven. Maar vanuit de VS en Brussel klinken zorgen over de toenemende invloed van China in Europa. En binnen de Italiaanse regering is er ook grote onenigheid

6. Personeel KLM bezorgd: ‘Gaan banen verloren aan Parijs?’

Ondanks de herbenoeming van Pieter Elbers als CEO van KLM vreest de ondernemingsraad nog steeds dat de luchtvaartmaatschappij zeggenschap verliest aan moedermaatschappij Air France-KLM. De OR heeft per brief opheldering gevraagd aan Elbers nadat het een gesprek heeft gevoerd met Ben Smith, CEO van Air France-KLM.

In de toekomstplannen van Smith, ingezien door De Telegraaf, staat dat beslissingen over allianties, vloot, netwerk, inkoop en personeelsmanagement in Parijs worden genomen. Volgens de OR gaat dit in tegen afspraken met de Nederlandse regering die onder meer inhouden dat er geen banen worden overgeheveld naar Parijs.

7. Mueller ‘concludeert niet dat Trump een misdaad heeft begaan’

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft zondag een korte samenvatting gepubliceerd van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller over inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en mogelijke betrokkenheid hierbij van het campagneteam van Donald Trump.

Uit het onderzoek blijkt niet dat Trump heeft samengezworen met Rusland, maar Mueller stelt ook: “Hoewel het onderzoek niet concludeert dat de president een misdaad heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij.” De andere conclusies uit het rapport vind je hier.

8. Verzekeraar ASR wil honderden miljoenen euro’s beleggen in universitair vastgoed

Verzekeraar ASR gaat ‘honderden miljoenen euro’s’ investeren in universiteitscampussen, meldt het Financieele Dagblad. ASR heeft een speciaal fonds opgericht om de komende jaren miljoenen in de tien grootste campussen te stoppen en begint bij TU Delft.

Volgens het FD is het ‘Dutch Science Park Fund’ uniek. Niet eerder richtte een institutionele belegger een speciaal fonds op om in universitair vastgoed te beleggen. Het kan gaan om investeringen in kantoren, laboratoria, bedrijfsverzamelgebouwen, horeca en studentenwoningen op campussen.

9. Nederland verliest van Duitsland in de slotminuut

Het Nederlands elftal heeft in de Arena met 2-3 verloren van Duitsland in het tweede EK-kwalificatieduel. Oranje boog een 0-2 achterstand knap om door twee keer te scoren, maar in de 90e minuut ging het toch mis. Nederland staat nu derde in de groep, achter Noord-Ierland en Duitsland. De nummers een en twee gaan naar het EK.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Volg Business Insider ook op Instagram:

Dit bericht bekijken op Instagram

De drie mannen van @stuktv hebben voor het vijfde jaar op rij de prijs voor beste YouTube-kanaal gewonnen. @thooootje, @giel en @stefanstuktv kregen ook de VEED Awards voor beste serie (Jachtseizoen) en beste muziek. - De VEED Awards worden ook wel de Oscars van de Nederlandse YouTube-industrie genoemd. Ze werden zaterdagavond uitgereikt tijdens een 2,5 uur durende show in AFAS Live in Amsterdam. - Alle winnaars van 2019: Beste YouTube-kanaal: StukTV Beste mannelijke YouTuber: Don (@gamemeneer) Beste vrouwelijke Youtuber: @marijezuurveld Beste vlogger: @jeremyfrieser Beste nieuwkomer: @bankzitters_insta Beste muziek YouTuber: StukTV Beste gaming YouTuber: Don (Gamemeneer) Beste comedy YouTuber: Jeremy Frieser Beste Beauty YouTuber: Marije Zuurveld Beste YouTube-video: @kalvijn, NEE Beste YouTube-serie: StukTV, Jachtseizoen Beste Twitcher: @lekkerspelenwasbezet Beste Instagrammer: @stefandevries95 Journalistieke aanmoedigingsprijs: @convotalkshow - 📷 door @paulbergen_fotograaf/ANP - #veedawards #veedawards2019 #stuktv #kalvijn #youtube #youtuber #youtubers #teamstuk #gieldewinter #teamstuktv #stefanjurriens #thomasvandervlugt #jeremyfrieser #marijezuurveld #gamemeneer #lekkerspelen #convotalkshow #enzoknol #milanknol #kwebbelkop #dylanhaegens #dagelijkshaadee #meisjedjamila

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op