De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft zondag een korte samenvatting gepubliceerd van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat onderzoek gaat over inmenging van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en mogelijke betrokkenheid hierbij van het campagneteam van Donald Trump.

Mueller heeft zijn verslag afgelopen vrijdag ingeleverd bij het ministerie van Justitie.

Minister van Justitie Barr geeft de volgende samenvatting van het rapport van Mueller:

  • Het ministerie van justitie heeft besloten geen traditioneel juridisch oordeel te geven over de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd bij het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen.
  • Volgens de minister Barr van Justitie stelt Mueller: “Hoewel het onderzoek niet concludeert dat de president een misdaad heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij.”
  • Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat het campagneteam van Trump, of mensen die daarbij betrokken waren, heeft samengezworen met Rusland of acties met dat land heeft gecoördineerd tijdens de verkiezingen van 2016.
  • De Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen kende twee elementen: een poging om de mening van Amerikaanse kiezers via social media te beïnvloeden en een hackoperatie die bedoeld was om informatie te stelen om de verkiezingen te beïnvloeden.
  • Er zijn geen nieuwe aanklachten tegen personen die nog in de openbaarheid moeten worden gebracht.

FILE PHOTO: Special Counsel Robert Mueller (R) departs after briefing members of the U.S. Senate on his investigation into potential collusion between Russia and the Trump campaign on Capitol Hill in Washington, U.S., June 21, 2017. REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Foto:Reuters

Mueller en zijn team onderzochten bijna twee jaar of er geheime afspraken bestonden tussen Moskou en het campagneteam van Donald Trump in de vermeende Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Voor Trump zijn de onderzoeken zeer onaangenaam.

Verscheidene mensen uit zijn directe omgeving zijn al beschuldigd en gedeeltelijk veroordeeld. Trump typeert de onderzoeken geregeld als een “heksenjacht”. Via Twitter reageerde de president euforisch op de samenvatting die zijn minister van Justitie presenteerde.

Veel van Trumps tegenstanders beschuldigden hem van obstructie van de rechtsgang, toen hij de voormalige FBI-directeur James Comey ontsloeg. Mueller zegt dat hij het aan de minister overlaat om te beslissen of hier een misdrijf is gepleegd.

Twee Democratische kopstukken van het Amerikaanse Congres willen dat heel het rapport hoe dan ook openbaar wordt gemaakt. Ook vinden ze het van belang dat Trump de bevindingen niet eerst mag inzien en dat het Witte Huis zich niet zal bemoeien met welke stukken al dan niet openbaar worden gemaakt.

LEES OOK: Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort moet in totaal 7,5 jaar de gevangenis in voor samenzwering tegen de VS en witwassen