Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. May overleeft een motie van wantrouwen

De Brexit wordt er niet simpeler op nu Theresa May woensdag een motie van wantrouwen overleefde. Ze moet door met haar opdracht: de Brexit begeleiden. Dat is echter onmogelijk, omdat ze geen meerderheid heeft voor haar plan om de EU te verlaten, getuige de vernederende ondergang van het voorstel op dinsdag.

Je kunt zonder meer stellen dat May het alleen maar moeilijker heeft gemaakt voor zichzelf.

Het VK wordt nu dus geleid door een regering die geen steun heeft om te doen wat ze moet doen. Brussel kan op zijn beurt weinig anders doen dan wachten totdat May het Kanaal oversteekt met een idee over hoe het dan wel moet. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier verzuchtte woensdag dat ook de tegenstemmers in het Lagerhuis geen eenheid vormen. Sommigen stemden tegen het Brexitplan van May om totaal tegengestelde redenen.

2. FD-correspondent is Turkije uitgezet om "veiligheidsgerelateerde redenen"

De Turkije-correspondent van het Financieele Dagblad, Ans Boersma, is het land uitgezet. Boersma werd woensdagochtend in Istanbul aangehouden door de politie toen ze bij de immigratiedienst haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Toen kreeg ze te horen dat ze om "veiligheidsgerelateerde redenen" direct het land uit moest. Verdere toelichting kreeg ze niet. Het FD noemt de maatregel "een flagrante schending van de persvrijheid".

3. VS wil Huawei strafrechtelijk vervolgen

De Amerikaanse justitie is bezig met een onderzoek naar Huawei, dat zich schuldig zou hebben gemaakt aan diefstal van bedrijfsgeheimen. Dat meldt The Wall Street Journal. De Chinese telecomreus zou onder meer informatie van de Amerikaanse tak van T-Mobile hebben gestolen over de robot Tappy, die de provider gebruikt om smartphones te testen. Het onderzoek is volgens de zakenkrant zo ver gevorderd dat een strafzaak aanstaande is.

4. Prijzen van huurwoningen stegen het afgelopen kwartaal wéér, maar het tij lijkt eindelijk te keren

Ook in het laatste kwartaal van 2018 zijn de huurprijzen in de vrije sector weer gestegen. Huurders die een nieuwe woning betrokken, betaalden daar 4,9 procent meer voor dan in het vierde kwartaal van 2017. Dat blijkt uit cijfers van verhuurplatform Pararius. De prijs van vrije sectorwoningen ligt nu op gemiddeld 16 euro per vierkante meter.

Desondanks lijkt het tij te keren, de prijzen stijgen de afgelopen kwartalen namelijk minder hard dan voorheen. In de laatste maanden van 2018 kwam de gemiddelde prijsstijging zelfs voor het eerst in drieënhalf jaar onder de 5 procent uit.

5. Het doek is nu echt gevallen voor SecurCash

Het doek is definitief gevallen voor geldtransporteur SecurCash Nederland en SecurCash Geldverwerking. Een doorstart voor beide ondernemingen is verkeken, aldus de curatoren. De activiteiten van SecurCash worden nu afgebouwd en aan het eind van de maand definitief beëindigd. De curatoren adviseren klanten om contracten met andere geldvervoerders af te sluiten.

6. Netflix meldt naar verwachting dat er 9 miljoen nieuwe leden bij kwamen

Videostreamdienst Netflix presenteert donderdag de cijfers over het vierde kwartaal van 2018. De verwachting is dat Netflix op basis daarvan lekker kan gaan chillen, want analisten schatten dat het bedrijf in de voorbije drie maanden ruim 9 miljoen nieuwe gebruikers heeft binnengehaald. Die groei vindt bijna allemaal buiten de VS plaats.

De timing is extreem belangrijk, want de concurrentie komt dit jaar aardig op stoom. Quartz noemt onder meer de opkomst van Amazon Prime Video en Hulu, plus bedrijven als Disney en WarnerMedia die op korte termijn ook hun eigen dienst gaan lanceren.

Eerder deze week schroefde Netflix de prijzen voor abonnementen in de VS nog op, wat een behoorlijke oppepper gaf aan de beurskoers.

7. Topambtenaar vindt dat de hypotheekrenteaftrek verder omlaag moet

Het kabinet-Rutte 3 voert een grote belastingherziening door waarbij lagere tarieven voor de inkomstenbelasting gepaard gaan met een lagere hypotheekrenteaftrek. Die daalt de komende jaren voor inkomens tot ongeveer 68 duizend euro naar 37 procent. Maar volgens topambtenaar Maarten Camps is dat niet genoeg. In zijn 'nieuwjaarsartikel' in economenblad ESB suggereert Camps dat de hypotheekrenteaftrek verder omlaag kan. Volgens Camps komt dat de stabiliteit van de woningmarkt ten goede, omdat het prijsopdrijvende effect van de renteaftrek dan minder heftig wordt.

8. Twee op de vijf Nederlanders aten minder vlees in 2018

Als je iets wil doen aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen zijn er een paar zaken die echt helpen: minder vliegen, minder spullen kopen en minder vlees eten. Dat laatste deden 2 op de 5 Nederlanders in 2018, zo blijkt uit een peiling van NU.nl en hettestpanel.nl onder 20 duizend Nederlanders. Als belangrijkste redenen noemt deze groep dat het beter is voor de natuur en voor de economie. Ook wordt dierenwelzijn door bijna de helft als reden genoemd.

9. Eerste plantje op de maan vriest dood

Het eerste plantje dat op de maan is gegroeid, heeft de extreem koude temperaturen niet overleefd. De Chinese sonde Chang’e-4 bracht in december katoenzaadjes naar de achterkant van de maan, waar ze uiteindelijk ontkiemden. Het plantje blijkt echter niet bestand tegen temperaturen van rond de 170 graden onder nul, nu het nacht op de maan is geworden. Dat duurt ongeveer twee weken.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

2018 was een dramatisch jaar voor de cryptomarkt, maar niet voor de digitale gulden, zegt oprichter Rijk Plasman. - “Voor ons was 2018 een mooi jaar vanwege de technische ontwikkelingen”, zegt de zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman. Net als andere cryptomunten daalde ook de gulden fors in waarde, maar die ‘ontnuchtering’ was volgens hem juist leerzaam voor investeerders. Bovendien is Plasman vanaf het begin betrokken bij de gulden, dus bij hem is er nog steeds sprake van een “dikke plus”. - Lees het hele interview met Rijk Plasman via link in bio. - #cryptocurrency #bitcoin #gulden #blockchain #ondernemer #entrepreneur #ondernemen #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op