De gemeentes van Nederland sturen de komende weken hun geschatte WOZ-waardes naar de huiseigenaren. Wie daartegen bezwaar wil maken, kan dat tegenwoordig via online aanbieders doen. Maar pas op met verborgen machtigingen, zegt de Consumentenbond.

Veel WOZ-bezwaarmakers op internet bieden hun diensten gratis aan, zo schrijft de bond in zijn tijdschrift, de Geldgids. Elk terecht gemaakt bezwaar kan rekenen op een gemeentelijke vergoeding van maximaal 700 euro, waarvan het bureau zichzelf kan bedruipen.

Desondanks melden consumenten aan de bond dat ze toch onverwacht kosten moeten maken.

Een beproefde tactiek lijkt een machtiging voor een automatisch jaarlijks bezwaar. Sommige spelers die gratis bezwaar maken, laten hun klanten zich hiervoor inschrijven. Vaak zit deze optie enigszins verborgen in de voorwaarden en gaan klanten er nietsvermoedend mee akkoord.

“Mensen krijgen bijvoorbeeld een telefoontje van de gemeente die de woning wil bekijken in het kader van een ingediend bezwaar, terwijl ze helemaal niet weten dat er een bezwaar was ingediend”, zegt Ruud Kathmann van de Consumentenbond.

Er zijn kosten verbonden aan het intrekken van een bezwaar, die voor rekening komen van de huiseigenaar.

De Consumentenbond kreeg ook klachten over bureaus die op beurzen klanten benaderen en hen daar onder een voorwendsel inschrijven voor een dienst. De consumenten denken alleen hun gegevens achter te laten voor informatie, maar in werkelijkheid geven ze een machtiging om een bedrag af te schrijven.

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe groot dit probleem is. De overheid is volgens de bond begonnen met een onderzoek naar de praktijken, maar de resultaten daarvan kunnen nog een behoorlijke tijd op zich laten wachten.

Wees in elk geval waakzaam wanneer je een gratis WOZ-bezwaar tegenkomt online en let op dat je je niet aanmeldt voor diensten die je niet wenst te gebruiken.

LEES OOK: WOZ-waarde van je woning: zo is hij berekend en zo maak je bezwaar