Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Britse premier Theresa May moet motie van wantrouwen overleven

Het Brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May behaalde dinsdag geen meerderheid in het Britse Lagerhuis. Sterker nog, een overweldigende meerderheid stemde tegen het plan: 432 tegen en slechts 202 voor.

May keert woensdag terug in het parlement voor een debat over een motie van wantrouwen tegen haar regering. Labour-leider Jeremy Corbyn diende deze motie in en hoopt het Conservatieve kabinet ten val te brengen. Maar de Noord-Ierse protestanten van de DUP-partij hebben al aangegeven dat ze May als premier blijven steunen. En ook voor harde Brexiteers is het riskant om May te laten vallen: die zitten niet te wachten op nieuwe verkiezingen of een tweede referendum.

2. May’s deal down: wat nu?

De hamvraag: hoe nu verder met de Brexit? Niets is zeker, behalve dat de huidige vertrekdatum op 29 maart 2019 staat. Als er in het Britse parlement geen consensus ontstaat over een gemeenschappelijk standpunt, stevent de Britse politiek rollebollend op een ontwrichtende no deal-Brexit af. Maar dat is uiteraard slechts één van de mogelijke scenario's. Lees hier meer over 5 andere dingen die in de komende weken kunnen gebeuren.

Wij zien 6 mogelijke scenario's nu May de stemming verloren heeft. Zelfs een zachte Brexit is nog niet uit te sluiten.

3. De Nederlandse reisapp Polarsteps haalt €3 miljoen op

Reisapp Polarsteps heeft een investering van een 3 miljoen euro binnengesleept. Via de app van Polarsteps kun je op vakantie automatisch je reis vastleggen zodat deze makkelijk te delen is met vrienden en familie thuis. Onderweg is geen GPS of internet nodig.

Polarsteps, dat is opgericht in 2015, heeft 1 miljoen gebruikers. Met de nieuwe investering wil de startup het product verder ontwikkelen en meer mensen aannemen.

4. Bij Albert Heijn kun je nu vanaf €50 bestellen zonder bezorgkosten

Albert Heijn gaat op woensdagen en donderdagen online bestelde boodschappen bezorgen als je minimaal voor 50 euro bestelt. De rest van de week blijft het bedrag op 70 euro staan. De supermarkt reageert daarmee op de lagere minimumbedragen die onder meer Jumbo en online supermarkt Picnic rekenen.

AH deed vorig jaar een proef in een aantal gemeentes met lagere 'bezorgdrempels'. De resultaten bleken bemoedigend en daarom maakt de supermarkt de optie nu beschikbaar voor iedereen. Aanvankelijk zal het alleen op woensdagen en donderdagen beschikbaar zijn, omdat AH dan meer capaciteit kan aanspreken. "Op dit moment zijn er nog geen plannen voor uitbreiding", zegt een woordvoerder.

5. De Rotterdamse haven is beducht voor een CO2-heffing

In Den Haag is het debat over het klimaatakkoord nog in volle gang. Heet hangijzer: moet er een aparte CO2-heffing voor de industrie komen? In de Rotterdamse haven zijn ze daar beducht voor, zo signaleert het FD. Een woordvoerder van het Havenbedrijf geeft tegen de krant aan dat grote buitenlandse partijen twijfelen over nieuwe investeringen, vanwege de onzekerheid over de eventuele CO2-heffing.

6. Oppassen met bureaus die voor jou bezwaar maken tegen WOZ-beschikking

Bij de start van het nieuwe jaar vallen de gemeentelijke waardebepalingen van woningen weer op de mat. Wie een eventueel bezwaarschrift tegen de WOZ-beschikking uitbesteedt aan een bureau, moet wel opletten. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond in de Geldgids. Soms geven huiseigenaren onbewust een doorlopende machtiging voor bezwaarschriften. Die worden dan elk jaar door zo'n bureau ingediend. De gemeente kan vervolgens kosten verhalen op de consument als zo'n ongewenst bezwaarschrift weer wordt ingetrokken.

7. Negatieve publiciteit bestaat niet: Gillette haakt in op #MeToo – en neemt controverse op de koop toe

Scheermesjesgigant Gillette zet zich in de nieuwste reclame af tegen toxic masculinity, oftewel extreem machogedrag. De spot, onder de titel #WeBelieve, roept mannen op om mannelijkheid te ontdoen van seksisme en geweld. Niet iedereen ontvangt die boodschap even positief.

8.  Amsterdamse 'crafting'-startup haalt half miljoen euro op

De Amsterdamse startup Creative Fabrica krijgt een kapitaalinjectie van 500.000 euro van het investeringsfonds Peak Capital. Het bedrijf is een soort marktplaats tussen designers en crafters, mensen die decoratieve objecten met hun handen maken. Je kunt er bijvoorbeeld lettertypen en designs downloaden.

Medeoprichter Anca Stefan denkt dat de injectie ervoor zal zorgen dat het bedrijf nog sneller zal groeien. "Peak Capital heeft veel ervaring met het opschalen van marktplaatsen zoals Catawiki en United Warderobe. Dat, gecombineerd met het geld, biedt ons ruimte om sneller te groeien en marktleider te worden."

9. Rapper Boef verschijnt voor rechter

Rapper Boef moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor zijn rijgedrag. Hij racete door Tilburg en klokte ook op de snelweg de 300 kilometer per uur aan. Dat legde hij vast op camera en de filmpjes werden massaal op YouTube en Dumpert bekeken. Het is niet de eerste keer dat de rapper in aanraking komt met justitie. In 2017 kreeg hij een taakstraf nadat hij een politieauto had vernield.

10. Patricia Paay hoort hoe hoog haar schadevergoeding voor sekspop is

In de rechtbank van Den Bosch doet de rechter vanochtend uitspraak in de zaak van Patricia Paay tegen Johan Vlemmix. De ondernemer had vorig jaar het idee geopperd om levensgrote sekspoppen te laten maken van bekende Nederlanders, onder wie Paay. In november besloot de rechtbank al dat Paay recht had op een schadevergoeding. Zij eiste aanvankelijk 30.000 euro, maar nadat de rechter liet weten dat hij dat bedrag aan de hoge kant vond, stelde Paay het al naar beneden bij naar 15.000 euro.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van dinsdag.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

2018 was een dramatisch jaar voor de cryptomarkt, maar niet voor de digitale gulden, zegt oprichter Rijk Plasman. - “Voor ons was 2018 een mooi jaar vanwege de technische ontwikkelingen”, zegt de zoon van de bekende strafpleiter Peter Plasman. Net als andere cryptomunten daalde ook de gulden fors in waarde, maar die ‘ontnuchtering’ was volgens hem juist leerzaam voor investeerders. Bovendien is Plasman vanaf het begin betrokken bij de gulden, dus bij hem is er nog steeds sprake van een “dikke plus”. - Lees het hele interview met Rijk Plasman via link in bio. - #cryptocurrency #bitcoin #gulden #blockchain #ondernemer #entrepreneur #ondernemen #zakelijk

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op