Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Aantal nieuwe hypotheekaanvragen krimpt flink

De hypotheekmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar stevig gekrompen. Er werden in het eerste kwartaal bijna 69.000 hypotheken afgesloten, een afname van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het is de grootste daling sinds 2013 en de oorzaak is de lastige huizenmarkt, stelt consultancybureau IG&H in een driemaandelijkse hypotheekupdate.

Er waren zowel minder starters als doorstromers actief op de huizenmarkt en ook het aantal oversluiters nam af. Wel ging de gemiddelde hypotheeksom opnieuw omhoog naar 316.000 euro, een stijging van 5,2 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Dat werd vooral veroorzaakt doordat de oversluiters die er wel waren, hogere hypotheeksommen afsloten. Voor kopers van een nieuwe woning bleef de gemiddelde hypotheeksom vrijwel constant.

2. Funda wil ook hypotheekadvies geven

En hoewel de hypotheekmarkt krimpt, ziet Funda er juist een kans: de huizenwebsite wil diensten gaan verlenen op het vlak van hypotheken, verzekeringen en notariële zaken. Directeur Quintin Schevernels denkt bijvoorbeeld aan het geven van hypotheekadvies. “Zelfs een Funda-hypotheek wil ik niet uitsluiten.”

Lees ook op Business Insider

Het bedrijf praat momenteel nog met makelaars, partners en andere belanghebbenden over de mogelijke uitbreidingen. Schevernels hoopt na de zomer meer concrete plannen naar buiten te brengen over deze nieuwe strategische koers.

3. Trump tekent decreet om Huawei in de ban te doen in de VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een decreet getekend dat een nationale noodtoestand uitroept rond “bedreigingen voor telecom- en technologiediensten”. Op basis van dit decreet kan de VS het Chinese telecombedrijf Huawei verbannen van de Amerikaanse markt voor telecomapparatuur.

De discussie over spionagerisico’s is ook overgewaaid naar Europa. De Volkskrant meldt donderdag dat Huawei mogelijk betrokken is bij Chinese spionage in Nederland. Inlichtingenbronnen stellen tegen de krant dat Huawei via een ‘verborgen achterdeur’ in netwerkkastjes toegang zou hebben tot klantgegevens van een van de drie grote telecombedrijven in Nederland: VodafoneZiggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.

4. TomTom-oprichters cashen elk zo’n €80 miljoen met speciale uitkering

Navigatiedienstverlener TomTom keert op maandag 27 mei circa 750 miljoen euro uit de verkoop van zijn Telematics-divisie uit aan zijn aandeelhouders. Dat betekent een forse uitkering voor TomTom-oprichters Peter Frans Pauwels, Pieter Geelen, Corinne Vigreux en Harold Goddijn. Zij hebben elk een belang van rond de 11 procent in TomTom en zijn dus per persoon goed voor rond de 80 miljoen euro van de totale uitkering.

Een andere grootaandeelhouder van TomTom is mediamagnaat John de Mol, goed voor een belang van 5,1 procent. De speciale dividenduitkering levert De Mol ruim 38 miljoen euro op.

5. Eigenaar Action wil nog niet cashen, omdat de discounter zo extreem hard groeit

Discountketen Action is sinds 2011 in handen van investeringsmaatschappij 3i. Die verkoopt deelnemingen doorgaans na vijf tot zeven jaar, maar volgens het FD vind 3i het groeipotentieel van Action zo groot, dat het nog even wil wachten met verkoop. De discounter breidt razendsnel uit in Europa had eind vorig jaar 1.325 filialen. Doel is om de omzet van de huidige 4 miljard euro naar meer dan 10 miljard euro te tillen.

6. Baudet vs. Rutte: gaan ze in debat op tv of Facebook?

Thierry Baudet heeft de uitdaging van premier Rutte om in de debat te gaan over Europa geaccepteerd. Maar de leider van Forum voor Democratie wil dat niet op tv doen, maar live op Facebook. Dat ziet Rutte echter niet zitten. “Het moet op tv echt een één-op-één-debat zijn. We moeten elkaar echt de nieren proeven”, zei het VVD-opperhoofd woensdag in Nieuwsuur.

7. Huiseigenaren wachten met verduurzamen op de overheid

Veel Nederlanders zijn niet van plan om binnen nu en vijf jaar hun woning te verduurzamen, concludeert voorlichtingsinstituut Nibud na onderzoek. 43 procent van de 1.500 ondervraagde woningbezitters pakt zijn woning voorlopig niet aan. Veel huiseigenaren wachten met het energiezuiniger maken van hun woning, omdat ze hopen op nieuwe financiële regelingen van de overheid.

8. Eerste beelden van uitgebrande Notre Dame te zien

Voor het eerst sinds de brand in de Notre Dame zijn camera’s naar binnen gegaan om de schade aan de wereld te tonen.

Mensen van over de hele wereld hebben geld gedoneerd om de Parijse kathedraal te herstellen. De teller staat inmiddels op meer dan 850 miljoen euro, meldde de Franse minister voor Cultuur Franck Riester op Twitter. Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen hoeveel geld er nodig is voor de wederopbouw van het dak. Ideeën voor de herbouw zijn er inmiddels genoeg.

9. Duncan Laurence strijdt om finaleplek op het Songfestival

Vanavond begint het Eurovisie Songfestival voor Nederland pas echt. Duncan Laurence komt in actie in de tweede halve finale. Het is wel even wachten op de Arcade-zanger; hij is pas als 16e van de 18 landen aan de beurt.

Bij de bookmakers is Laurence de grote favoriet. Wedkantoren geven hem 40 procent kans om het Songfestival te winnen. Als dat lukt, wordt Laurence de mierzoete wraak van Ilse DeLange op Waylon.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!