Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Rutte opent de aanval op Baudet

De Europese verkiezingen komen eraan, en dus is het tijd voor premier Rutte om zich te roeren. Dit keer kiest hij een opvallend doelwit: Thierry Baudet. Waar Rutte de leider van Forum voor Democratie tot noch toe vooral negeerde, ging hij dinsdag bij een discussieavond in Barendrecht vol in de aanval.

Het VVD-opperhoofd trok van leer tegen eurosceptische politici: “Je ziet het ook in Nederland. Politici zoals Baudet, die nog verder gaan, en een Nexit bepleiten. Op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën op een zolderkamer bedacht. Die bij flikkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar die in de praktijk desastreus en losgezongen zijn.”

2. Zware concurrentie bij hypotheekrente doet ABN Amro pijn

ABN Amro heeft het zwaar op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo bleek woensdag bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. De zware concurrentie in een klimaat van dalende hypotheekrentes speelt de bank parten. De rentebaten krimpen en dat heeft volgens ABN Amro mede te maken met een lagere productie van nieuwe hypotheken. ABN Amro heeft ervoor gekozen minder nieuwe hypotheken te verstrekken en niet volledig mee te gaan met de prijzenslag van almaar dalende hypotheekrentes. Hiermee probeert de bank de winstmarge te beschermen.

3. Vliegtaks gaat €7 per ticket kosten – en vrachtvervoerders worden ontzien

Lees ook op Business Insider

De vliegbelasting die het kabinet in 2021 wil invoeren treft vrachtvervoerders minder hard dan gepland. De tarieven voor het goederenvervoer komen de helft lager te liggen dan in het oorspronkelijke voorstel.

Voor passagiers gaat een vliegtaks tussen de 7 en 7,50 euro per ticket kosten, ongeacht naar welke bestemming zij vliegen. Het precieze tarief wordt volgend jaar vastgesteld en is nog afhankelijk van de inflatie. Passagiers die alleen overstappen op een Nederlandse luchthaven, worden vrijgesteld van de vliegbelasting.

4. ‘ING droomt nog over overname Commerzbank en huurt adviseurs in’

De Nederlandse grootbank ING heeft volgens persbureau Bloomberg nog niet de hoop opgegeven dat een overname van zijn Duitse collega Commerzbank mogelijk is. Volgens Bloomberg heeft ING adviseurs van bureau Perella Weinberg Partners ingeschakeld. ING heeft nooit willen reageren op eerdere berichten in de media dat het kijkt naar een overname van Commerzbank.

5. Horecalobby klaagt: toeristentaks extreem hoog in Nederland

Nederland spant de Europese kroon als het om de toeristenbelasting gaat. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat veel gemeenten de opslag voor de hotel- of pensionrekening als melkkoe gebruiken om gaten in de begroting te dichten. De opbrengst van gemeenten uit deze belasting verdubbelde volgens de KHN van 131 miljoen euro in 2009 naar 294 miljoen euro dit jaar. In een brief roept KHN op om daarmee te stoppen om zo gemeenten gastvrij en aantrekkelijk te houden voor toeristen.

6. Smartphone-maker OnePlus pakt uit met scherm OnePlus 7 Pro

OnePlus heeft dinsdag in Londen de OnePlus 7 Pro onthuld. De Chinese fabrikant investeert in zijn nieuwste smartphone in een beter scherm, maar daardoor is de prijs ook weer omhoog gekropen. De voormalige budgettopper lijkt zich nu echt te kunnen meten met Samsung, Apple en Google – zowel qua prijs als hardware.

“Ik ben zo trots op wat we hebben gebouwd met de OnePlus 7-serie en kan niet wachten tot mensen het scherm proberen”, aldus CEO Pete Lau, die de afgelopen weken al een aantal smeuïge details prijsgaf over zijn nieuwe paradepaardje.

OnePlus heeft volgens CEO Lau drie keer zo veel uitgegeven aan het display als bij eerdere telefoons. Maar dat superieure scherm heeft een prijskaartje.

7. De CEO van American Airlines durft straks wel weer in een Boeing 737 MAX te stappen

Het is een dramatische start van het jaar voor Boeing. Alle 737 MAX-toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer staan sinds half maart aan de grond vanwege twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië. De imagoschade is enorm. Boeing kreeg in april precies nul bestellingen binnen voor nieuwe vliegtuigen.

De CEO van American Airlines begint alvast voorzichtig aan een pr-offensief. Als de 737 MAX door de keuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA komt, stapt Doug Parker naar eigen zeggen absoluut in. “Als het toestel is gecertificeerd en onze piloten durven erin te vliegen, dan is het 100 procent veilig.”

8. Als het aan het Europese Hof ligt moeten bedrijven dagelijks alle uren van hun werknemers registeren

Als werknemer heb je flink wat rechten: je hebt een maximale wekelijkse arbeidstijd en een dagelijkse en wekelijkse minimumrusttijd. Maar het is lastig om die rechten te claimen als er geen systeem is waarmee nauwkeurig wordt vastgelegd hoe lang je werkt. Daarom wil het Europese Hof van Justitie, naar aanleiding van een zaak in Spanje, dat Europese bedrijven op een betrouwbare manier gaan registreren hoeveel uren hun werknemers maken. Zo kun jij in de toekomst al je overuren makkelijk claimen.

Zo’n verplichting zou gigantische gevolgen hebben, aangezien mensen vandaag de dag niet meer alleen op kantoor werken maar ook thuis af en toe een mailtje sturen. Maar wat er concreet met deze uitspraak gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

9. Bellen of sms’en naar ander EU-land mag maximaal 23 cent kosten

De maximumgrens voor bellen en sms’en naar andere EU-landen gaat vanaf woensdag weer omlaag. Het plafond komt nu te liggen op 23 eurocent per minuut voor bellen en 7 cent per sms’je, inclusief btw. In Nederland lagen de tarieven tussen de 25 cent en 75 cent per minuut.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!