Ruim 25 jaar geleden stond Corinne Vigreux (54) samen met haar man en twee vrienden aan de wieg van het bedrijf Palmtop Software. Die naam zal weinig mensen iets zeggen, toch heeft Vigreux samen met haar mede-oprichters een hoop echtelijke ruzies voorkomen: hun onderneming doopten ze later om tot TomTom.

Na jarenlang directeur van de consumententak geweest te zijn, is Vigreux sinds vorig jaar marketingdirecteur en besteedt ze nog maar de helft van haar tijd aan het navigatiebedrijf.

Voor de rest houdt ze zich bezig met Codam, een gratis programmeerschool in Amsterdam. Vigreux richtte de school op, omdat ze alle jongeren een kans wil geven om te leren programmeren, ongeacht de achtergrond, opleiding of ervaring.

Haar doel: de diversiteit in de techsector verbeteren. Ze is ervan overtuigd dat dat hard nodig is, zegt ze tegen Business Insider. “Programmeurs schrijven de algoritmes van morgen. Als alleen maar witte mannen die algoritmes schrijven, zijn ze niet neutraal. We hebben de diversiteit nodig om neutrale technologie te maken. En daarnaast is diversiteit goed voor de creativiteit van een team.”

Met Codam is ze in ieder geval al goed op weg. In 2017 was maar 10,2 procent van de ict-leerlingen op het hbo of wo vrouw, maar op de programmeerschool van Vigreux is dat percentage 27 procent. Ze verwacht dat over anderhalf jaar de helft van haar studenten vrouw is.

Hoewel Vigreux zich veel met diversiteit in de techwereld bezighoudt, vond ze het niet altijd zo belangrijk. Sterker nog, tot een paar jaar geleden had ze geen idee dat er een probleem was.

Nooit anders behandeld

"Als mede-oprichter van TomTom ben ik nooit anders behandeld omdat ik een vrouw ben. Ik had er geen idee van dat vrouwen meer moeite hebben met het bereiken van de top. Totdat ik een jaar of 40 was, om me heen keek en me besefte dat ik de enige vrouw was - ik had al die tijd in een mannenwereld gewerkt. Maar om eerlijk te zijn, had ik daar nooit bij stilgestaan."

Toch heeft Vigreux wel een idee waarom vrouwen de top niet bereiken. Ten eerste denkt ze dat vrouwen het moeilijk vinden om hun privéleven te combineren met hun carrière. "Vrouwen voelen zich vaak schuldig als ze hun kinderen thuis achterlaten, ze hebben het gevoel dat ze een slechte moeder zijn."

Zelf had Vigreux nooit last van dat gevoel. Ze heeft twee zoons, inmiddels allebei de 20 gepasseerd, en vond het niet vervelend om te werken toen ze jong waren. "Mijn moeder heeft ook altijd gewerkt. Er zijn veel vrouwen die simpelweg geen keuze hebben, ze moeten wel geld verdienen."

"Maar ik merk dat er veel druk vanuit de maatschappij komt. Als je als moeder werkt, doe je het niet goed omdat je kinderen te weinig aandacht zouden krijgen. Maar als je als moeder thuisblijft, is dat ook slecht omdat je dan financieel afhankelijk bent van je man."

Maar daarnaast denkt Vigreux ook dat vrouwen minder vaak de top bereiken omdat ze simpelweg pech hebben. "Ze krijgen bijvoorbeeld een slechte baas of ze worden tegengewerkt door hun vrouwelijke collega's. Wij vrouwen zijn soms elkaars grootste vijanden."

Geloof in jezelf

Als tip om het als vrouw toch te redden, geeft Vigreux om simpelweg te doen wat je wil. "Geloof in jezelf. Doe wat je denkt dat nodig is, laat je niets vertellen door anderen. Iedereen denkt altijd dat het nodig is om vrouwen te vertellen wat ze moeten doen. We zijn immers een minderheid op de werkvloer, we hebben hulp nodig. We worden behandeld als een kwetsbare bloem, maar we kunnen prima voor onszelf zorgen. We moeten ons eigen leven leiden."

En: "Wees gedreven en zelfverzekerd. Zoek een baan die je echt leuk vindt en waar je energie van krijgt. Succes is niet per se de top bereiken, succes is doen wat je leuk vindt. Probeer dat na te streven."

Lees meer over carrière: