Duncan Laurence is de winnaar van het Eurovisie Songvestival 2019. Dat is goed nieuws voor Nederland… én zijn mentor Ilse DeLange.

DeLange nam Laurence onder haar vleugels in het vijfde seizoen van The Voice of Holland in 2014. De nu 25-jarige zanger haalde daar ‘slechts’ de halve finale, maar DeLange bleef daarna duidelijk van mening dat hij het ver zou kunnen schoppen bij het Songfestival.

Terecht. Op 19 mei 2019 wint Duncan het Eurovisie Songfestival, waarmee Nederland voor het eerst in 44 jaar als eerste eindigt.

De ‘bookies’ schatten Duncans kansen vooraf hoog in en dat blijkt uiteindelijk te kloppen, al is het tot het laatste moment spannend. Na de jurypunten staat Nederland op de derde plaats. Maar de publieksstem wijst Duncan Laurence duidelijk als winnaar aan.

De overwinning van Duncan Laurence betekent ook een erkenning van Ilse De Lange als Songfestival-fenomeen. Dat zit zo:


Waylon en Ilse DeLange, een succes. Muzikaal dan...

Het Eurovisie Songfestival in 2014 laat Waylon en Ilse DeLange in betere dagen zien. Als The Common Linnets pakten ze het songfestivalpubliek in met een strak geregisseerde opvoering van het nummer 'Calm After The Storm'.

Het duo bereikte onverwachts de tweede plek in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Het is de beste prestatie van een Nederlandse inzending sinds 'Dinge Dong' van de groep Teach-In in 1975. Voor het publiek lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar onder de oppervlakte broeide onvrede tussen de twee.


'Stilte' ná de storm

Foto: ANP

Hun hit 'Calm After The Storm', van het gelijknamige album, blijkt niet symbolisch te staan voor hun werkrelatie. Tenzij met de titel de stilte rond Waylon ná het Eurovisie Songfestival wordt bedoeld.

Het succes maakt de weg vrij voor The Common Linnets om internationaal door te breken. Een Europese tour wordt gepland, maar Waylon laat verstek gaan.

De geruchtenmachine draait overuren. 'Mysterie: Waylon al week afwezig bij Common Linnets', kopt het Parool eind mei 2014. #WaarisWaylon klinkt het op Twitter. Heeft Waylon, die in het verleden kampte met drank- en drugsmisbruik, opnieuw een verslavingsprobleem? Op de tournee wordt hij vervangen door een andere zanger.

Al gauw komt de aap uit de mouw. Het botert al maanden niet meer tussen DeLange en Waylon, geeft hij toe in een interview aan NRC Handelsblad. “Er kwam een energie van ons af die niet te grijpen was en niet te benoemen is. Het spanningsveld tussen ons heeft de beleving van het liedje enorm vergroot. Het was magisch, maar niet per se positief.”

Het tweetal had ruzie over zijn kledingkeuze, vertelt Waylon. Ze waren het niet eens over de richting van The Common Linnets, over de samenwerking, hun manager waarmee de zangeres tijdens de voorbereidingen van het songfestival mee brak. Waylon: "Ik wíl niet lastig zijn, maar ik wil inspraak. Niet zomaar meegaan in wat iedereen (zet een Twents accent op) ‘leeeeeuuuk’ vindt."

Volgens DeLange was de hele periode met Waylon een moeizame, vertelt ze een half jaar na het Songfestival in RTL Late Night. "Zingen op het podium met Waylon was te gek. Maar achter de schermen hadden we hele andere ideeën over vrijwel alles. Dat is een hele zwarte periode geweest."


In datzelfde jaar doet ene Duncan de Moor auditie voor The Voice of Holland

In 2014, het jaar van het songfestivalsucces van The Common Linnets en het verdwijnen van Waylon daarna, heeft Ilse DeLange haar handen ook vol aan de The Voice of Holland waar ze jurylid en coach is.

Ene Duncan de Moor uit Hellevoetsluis verschijnt ten tonele met het nummer Sing van Ed Sheeran. De singersongwriter is dan 20 jaar en moet nog afstuderen aan de Tilburgse Rockacademie, maar teksten schrijft hij al sinds 13e, voor zowel zijn eigen band The Slick and Suited als andere artiesten.

Lees ook: 22 opmerkelijke momenten uit het leven van Ed Sheeran – zo werd een stotterend, gepest jongetje met rood haar en een grote bril een ster die de hele wereld kent

Enige publiciteit is hem niet vreemd aangezien hij in 2012 de talentenjacht Brielle's got Talent won.  Als winnaar mocht hij muziek opnemen met producer Emanuel Platino die als bassist onder andere samenwerkte met jawel, Waylon. Voordat Duncan optrad in The Voice stond hij ook al op Eurosonic Noorderslag.

Niet gek voor een jongen die ooit werd gepest. "Ik had een pretpakket: sproeten, bril, beugel, ik was wat dikker en ik maakte muziek dus viel buiten de boot", vertelde hij in De Wereld Draait Door over zijn jeugd in Hellevoetsluis. "Muziek was voor mij een uitweg. Achter de piano kan niemand je storen en kun je gewoon jezelf zijn."


Drie coaches draaien voor Duncan

De 'blind audition' gaat Duncan goed af. Het opzwepende nummer van Ed Sheeran lijkt moeiteloos uit zijn keel te komen. Marco Borsato is de eerste die zijn stoel omdraait. Ilse DeLange wacht nog even maar begint steeds meer mee te swingen. Als Duncan een hoge noot eruit gooit, geeft ze een ram op de knop om daarna deinend op de muziek 'oehoehoehoehoe, oehoehoehoe' mee te zingen.

Ali B. twijfelt, hij "heeft er al 15", maar gaat uiteindelijk toch overstag. Alleen Trijntje Oosterhuis blijft zitten zoals ze zit.

Van de drie juryleden die zijn omgedraaid, kiest Duncan Ilse DeLange als zijn coach. Na de aflevering is Duncans uitvoering van Sing de meest gedownloade en beluisterde auditie op Deezer.  Onder de hoede van DeLange haalt hij de halve finale van het vijfde seizoen.


Jaren en songfestivals gaan voorbij...

eurovisie songfestival

Daarna wordt het stil rond Duncan, althans voor het grote publiek. Jaren gaan voorbij en de fittie tussen Waylon en DeLange raakt in de vergetelheid.

AvroTros stuurt bekende namen als Trijntje Oosterhuis (2015) en Douwe Bob (2016) naar het Eurovisie Songfestival.

In 2017 mag O'G3NE het proberen, de drie zusjes waartegen Duncan in 2014 moest strijden in The Voice of Holland en die de talentenjacht wonnen. Daarna scoorden ze een hit en verzorgden ze grote optredens. Vóór The Voice waren ze al enigszins bekend door hun deelname aan het Junior Songfestival in 2007.

Het gedoe rond The Common Linnets komt weer even ter sprake als AvroTros in 2018 'krumping-knaller' Waylon naar het Eurovisie Songfestival stuurt. "Wat heb je geleerd van de vorige keer", vraagt tafelheer Erben Wennemars aan de zanger in De Wereld Draait Door. "Dat ik het alleen moet doen", antwoordt die.


In 2018 probeert Waylon het opnieuw op het Songfestival met 'Outlaw in 'em', zonder Ilse en zonder Europees succes.

Waylon, krumping, songfestival

Met het nummer 'Outlaw in 'em' bestormt Waylon in 2018 alleen het podium van het Eurovisie Songfestival. Nou alleen, hij wordt bijgestaan door vier dansers die 'krumping' uitvoeren.

Het nummer haalt de achttiende plek. Volgens Waylon heeft dat te maken met de controverse die losbreekt na de eerste repetitie.

Kijkers en critici vallen over de act en hoe die in 2018 misschien wat ongepast is gezien de tijdsgeest. Hoe goed bedoeld ook, het plaatje van een witte man op een voetstuk omringd door vier zwarte mannen die wild dansen, doet denken aan ouderwets, schadelijke stereotypen.

Lees ook: Waylons act op het Songfestival – dit moet je weten over ‘krumping’

"Ik las in De Telegraaf, en dan verschuilen ze zich achter reacties van anderen", verdedigt Waylon zich na de eerste kritiek bij RTL Boulevard, "dat het leek alsof ik een landsheer was die zich liet aanbidden door vier slaven. En nog meer van dat soort dingen. Ook dingen die nog minder genuanceerd waren, laten we het maar hardop zeggen: wat doen die apen rondom hem."

Dit is volgens de zanger de eerste keer in zijn leven dat hij direct met racisme te maken had gehad, een opmerking die misschien alleen maar verder onderstreept dat hij daarom wellicht de enigszins voorspelbare kritiek op zijn act niet zag aankomen.


En dan... Duncan komt bovendrijven

Voor 2019 besluit de selectiecommissie voor het Eurovisie Songfestival het over een andere boeg te gooien. De grote namen die de afgelopen jaren Nederland vertegenwoordigden, gooiden wel hoge ogen bij de jury, maar minder onder het grote publiek, de kijkers die met televoting hun stem uitbrengen.

"We hebben toen besloten niet op artiesten maar om op songs te selecteren en experts buiten de commissie te benaderen", vertelt commissielid Cornald Maas in DWDD. Een van de experts die wordt benaderd is Ilse DeLange. "Weet jij nog iets", vraagt commissielid Daniel Dekker.

De zangeres weet nog wel iemand en belt op een zondagochtend Duncan op met de vraag of zij zijn nummer Arcade naar de selectiecommissie mag sturen. "We hebben contact gehouden via mijn Dropbox-mapje waarin ik mijn nummers zet en feedback van Ilse krijg", vertelt de zanger.

Zo komt Arcade in de groeps-app van de selectiecommissie terecht. "Iedereen was ervan overtuigd dat dit de perfecte inzending zou zijn", aldus Maas. "Dan neem je op de koop toe dat de zanger nog niet zo bekend is. Ook wel een mooie NPO-gedachte om jong talent een kans te geven."


Wordt Duncan Ilses lange neus?

Zodoende komt Duncan via Ilse DeLange weer bovendrijven. Hoewel... eigenlijk blijft hij kopje onder.

In de videoclip zien we een naakte Duncan onderwater zweven. "Het wateroppervlakte is de hoop, het licht, de droom of de liefde die daarboven is. Het naakte is de kwetsbaarheid en misschien ook wel de wedergeboorte uit de hoop", legde Duncan uit over het nummer. Dat schreef hij tijdens zijn studie aan de Rockacademie. Het gaat over een jong persoon die de liefde van haar leven kwijtraakt en blijft hopen dat die terugkomt.

Bekijk hier Arcade van Duncan Laurence.

Het liefdeslied kan zomaar de mierzoete wraak van Ilse DeLange op Waylon kunnen worden, die in 2018 dacht het Eurovisie Songfestival wel te kunnen winnen maar 18e werd...


Ja! Duncan is de winnaar van het Songfestival 2019!

Op zondag 19 mei 2019, diep in de nacht, is het razend spannend bij de stemming voor het Songfestival in Tel Aviv. De landenjury's brengen Nederland naar de derde plek, met vooral Zweden als grote concurrent...

Maar het publiek zet Duncan Laurence duidelijk op de eerste plaats. Voor het eerst in 44 jaar wint Nederland het Songfestival. "Het gaat om de muziek", reageert de dolblije winnaar.

Lees meer over het Eurovisie Songfestival: