Spannende tijden voor Duncan Laurence. Hij weet inmiddels welke concurrenten uit de eerste halve finale van het Songfestival door zijn naar de finale en vanavond mag hij zelf aan de bak in gaststad Tel Aviv.

Het ziet er niet slecht uit voor de singer-songwriter: de bookmakers geven hem veel kans op het bereiken van de finale. Als we het zoekgedrag van deelnemende landen mogen geloven, heeft hij zelfs de beste papieren om te winnen.

Google Trends komt tot die voorspelling door het online zoekgedrag in deelnemende landen onder de loep te nemen. De deelnemer op wie het meest wordt gezocht in andere landen, is Duncan Laurence. Daarna komen de kandidaten voor Rusland en Italië.

Net als bij het toekennen van de publieke stemmen (je kunt als Nederlander niet op Duncan stemmen), heeft Google voor elke deelnemer alleen naar het zoekgedrag in andere landen gekeken.

De landen die ons virtueel douze points gaan geven, zijn België, Frankrijk, Hongarije, Portugal, Rusland en Spanje. Op basis van ons eigen zoekgedrag gaan de punten van Nederland naar Italië, Rusland, Frankrijk en België. De voorspellingen van Google Trends zijn gedaan op basis van het zoekgedrag tussen 6 en 12 mei. Het kan dus ook maar zo zijn dat de vlag er na vanavond heel anders bijhangt.

Nederland als winnende inzending

Zoekopdrachten op YouTube laten overigens een iets ander beeld zien. De populairste inzending op basis van YouTube-weergaven is Italië, gevolgd door Malta en dan 'pas' Nederland. Filter je de weergaven weg uit het land waartoe de artiest behoort, dan staat Malta bovenaan in views.

Als Duncan Laurence doorgaat naar de finale en die vervolgens ook wint, is hij de vijfde Nederlander in de geschiedenis van het Songfestival die dat lukt. In 1957 won Corry Brokken met Net als toen. Twee jaar later was het Teddy Scholten die de meeste stemmen kreeg met 'n Beetje.

De derde winnaar Lenny Kuhr, moest het podium delen met Frankrijk, Spanje én het Verenigd Koninkrijk, maar dat doet niets af aan de populariteit van haar nummer De Troubadour. De laatste Nederlandse songfestivalwinnaar stamt alweer uit 1975: Teach-In met Ding-a-Dong.

Oddschecker, een verzamelsite die de wedkansen van bookmakers vergelijkt, ziet wel gebeuren dat Nederland de winnende inzending levert: daar geven ze hem 40 procent kans op. Ter vergelijking: de andere populaire inzendingen Zweden, Australië en Rusland komen niet verder dan respectievelijk 16, 10 en 9 procent.

Er is zelfs 92 procent kans op een top 10-notering voor Duncan Laurence en 78 procent kans op een plek in de top 5. Ook bij fancommunity Eurovision World is Arcade de grootste kanshebber, alleen zijn het daar Zweden en letterlijke outsider Australië die de top 3 afmaken.

Lees meer over het Songfestival: