Na de brand in de Notre-Dame is het nu tijd voor innovatie. Op 17 april, twee dagen na de vlammenzee, kondigde premier Edouard Philippe een ontwerpwedstrijd aan voor de herbouw van de iconische kathedraal in het centrum van Parijs.

Bij modernistische architecten gingen gelijk de handen jeuken om de Notre-Dame een veel eigentijdser aanzien te geven. “We gaan vandaag de dag niet een beeld uit het verleden herbouwen. Dat zou hetzelfde zijn als een kopie van de Mona Lisa ophangen in het Louvre”, tweette architect Alexandre Chassang de dag na de tragedie.

De regering heeft zich nog niet duidelijk uitgelaten over welke kant het op moet, maar heeft bij monde van minister Franck Riester van Cultuur wel opgeroepen tot creativiteit. En daar ontbreekt het absoluut niet aan, gezien onderstaande 12 gewaagde voorstellen voor de herbouw van de Notre-Dame.


Innovatief, maar met respect voor de oude versie

Notre-Dame en le Pont de la Tournelle. B Nuts Visual

De Franse ontwerper David Deroo die aan de basis staat van dit plan, beschrijft het project als “bescheiden, maar innovatief. Delicaat, mooi en betrokken. Bedacht door hooggekwalificeerde mensen.”

Hij plaatste op sociale media een foto van een spits (flèche) die op vrijwel dezelfde plek staat als het origineel, maar wel maagdelijk wit van kleur is.


Dakwerk van kristal

Studio Fuksas

In dit voorstel van de Italiaanse studio Fuksas komt er een glazen dak en een spits “gemaakt van een soort Baccarat-kristal. De spits kan ’s avonds verlicht worden om zo de hele kathedraal te vullen met licht”, zeggen de architecten Massimiliano en Doriana Fuksas in de Italiaanse versie van de Huffington Post.


Een stadstuin

Studio NAB

Volgens Studio NAB en architect Nicolas Abdelkader is “aarde het verbindende element tussen het heilige en het leven”. Op hun ontwerp is een kas te zien op het dak en wordt de spits een enorme bijenkorf. Abdelkader wil hiermee ook een debat op gang brengen over stedelijke landbouw.


Helemaal van glas

De Britse architect Norman Foster stelt voor een nieuwe spits te maken van glas en staal en ook het hele dak van glas te maken. De herbouwde Notre-Dame moet zo “licht en luchtig” worden en ook “heel eigentijds en spiritueel om de zelfbewuste geest van deze tijd te kunnen vangen”.


Lichtstralen

Shortcut

De Notre-Dame kan ook weer helemaal tot leven komen met lichtstralen, stelt Christophe Pinguet van het in Parijs gevestigde evenementenbureau Shortcut. Maar het is geen permanente oplossing. In het al aan de burgemeester en de minister van Cultuur gepresenteerde voorstel komt de speciale verlichting er alleen rond Kerstmis, als ook vele andere monumenten in Parijs verlicht worden.


Een heel modern tintje

Alexandre CHASSANG ABH architectes.

Een spitse driehoek van glas moet bijzonder licht in het schip van de kathedraal werpen. De Franse architect Alexandre Chassang was er als de kippen bij om zijn plan op sociale media te presenteren, nadat premier Philippe de ontwerpwedstrijd had aangekondigd. "We moeten nu het debat aangaan. De architectuur moet onze huidige tijd vertegenwoordigen", schreef hij op Twitter.


Lopen op het dak

Godart + Roussel Architectes

Het Franse bureau Godart + Roussel presenteerde een variant op een spits van glas, waarbij ook een wandelpromenade op het dak komt met prachtig uitzicht over Parijs.


Een kathedraal tussen hemel en aarde

Vizum Atelier

Het Slowaakse architectenbureau Vizum Atelier komt met een witte spits van lichtstralen die ogenschijnlijk tot in de hemel reikt. Blijft wel de vraag hoe de Notre-Dame er in dit project overdag uit komt te zien.


De spits wordt vervangen door vuur

Het ziet er misschien wat angstaanjagend uit, maar volgens de Parijse ontwerper Mathieu Lehanneur "moet het moment van het drama bevroren worden". Hij noemt het een manier om de vergankelijkheid vast te leggen.


Honderden glas-in-lood-ramen

Alexandre Fantozzi

De kunstenaar Alexandre Fantozzi van studio Aj6 stelt een dak en spits voor van glas-in-lood-ramen met veel rode tinten. Hij toont een impressie van hoe de Notre-Dame er dan in het donker uit komt te zien.


Huwelijk tussen glas en steen

Alex Nerovnya

Dit plan komt van de Russische architect Alexander Nerovnya. Het dak houdt zijn originele vorm maar wordt wel van glas, terwijl de spits van steen wordt en zo dicht mogelijk bij het oude blijft. "Ik vind echt dat we de kathedraal moeten herstellen met de meest geavanceerde technologieën, ongeacht wie de wedstrijd wint", vertelt hij tegen Business Insider France.


Een ander plan met lichtstralen

Twitter/Anthony Séjourné

Anthony Séjourné is een onafhankelijk grafisch ontwerper en wil ook gebruik maken van lichtstralen. Op Twitter omschrijft hij zijn plan als volgt: "De spits wordt gereconstrueerd met lichtstralen met een centraal licht dat tot de hemel reikt."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider France.

Lees meer over architectuur: