De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een decreet getekend dat een nationale noodtoestand uitroept rond “bedreigingen voor telecom- en technologiediensten”. Op basis van dit decreet kan de VS het Chinese telecombedrijf Huawei verbannen van de Amerikaanse markt voor telecomapparatuur.

De verklaring noemt Huawei niet expliciet, maar het Amerikaanse ministerie van handel heeft hiermee de mogelijkheid om Amerikaanse bedrijven te verbieden zaken te doen met Huawei, als daar niet expliciet toestemming voor is gegeven door de Amerikaanse overheid.

Omdat Huawei voor sommige producten sterk leunt op Amerikaanse toeleveranciers, kan de VS het Chinese bedrijf zwaar treffen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Amerikaanse maatregel een vorm van machtsmisbruik. Huawei reageerde woensdag door te stellen dat de VS met deze maatregel zichzelf op achterstand zet bij de ontwikkeling van een 5G-datanetwerk voor mobiele telefonie.

In de VS leven al langer zorgen dat telecomapparatuur van Huawei een veiligheidsrisico met zich meebrengt, omdat die in theorie gebruikt zou kunnen worden als spionagemateriaal voor de Chinese overheid.

'Mogelijk spionage via Huawei in Nederland'

De discussie over spionagerisico's is ook overgewaaid naar Europa. De Volkskrant meldt donderdag dat Huawei mogelijk betrokken is bij Chinese spionage in Nederland.

Inlichtingenbronnen stellen tegen de krant dat Huawei via een 'verborgen achterdeur' in netwerkkastjes toegang zou hebben naar klantgegevens van één van de drie grote telecombedrijven in Nederland: VodafoneZiggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.

"We zeggen niet of het klopt of dat het niet klopt. We reageren sowieso nooit op vragen over mogelijk lopende onderzoeken omdat dat ons werk kan bemoeilijken", reageert inlichtingendienst AIVD tegenover de krant.

Het Nederlandse kabinet moet binnenkort ook beslissen over de vraag of Huawei een risico vormt, als het Chinese bedrijf mag meedingen bij projecten voor de uitrol van 5G in Nederland.

Lees meer over Huawei: