Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. KPN kiest nieuwe topman: operationeel directeur Joost Farwerck wordt CEO

Een dag na de aankondiging dat de Belgische Dominique Leroy toch niet de nieuwe bestuursvoorzitter wordt, heeft telecomconcern KPN al een vervanger klaarstaan.

Joost Farwerck blijft aan het roer staan van KPN. Sinds het vertrek van bestuursvoorzitter Maximo Ibarra hanteerde de operationeel directeur al tijdelijk de voorzittershamer. Hij zal de rol van bestuursvoorzitter nu definitief op zich nemen. KPN meldde ook dat financieel topman Jan Kees de Jager per 1 maart zijn functie neerlegt.

2. Boris Johnson komt met Brexit-plan, maar is dat serieus?

Met nog precies een maand te gaan tot de officiële Brexit-datum van 31 oktober gaat de regering van de Britse premier Boris Johnson voor het eerst op schrift concrete voorstellen doen om een deal te sluiten met de Europese Unie. Een bron binnen de Britse regering meldt tegen persbureau Reuters dat de plannen woensdag of donderdag op tafel komen. Naar verluidt wil Johnson een aanpassing van de grensregeling voor Ierland, maar de Ierse minister van Buitenlandse Zaken heeft dat idee al afgekraakt. Vraag is dus hoe serieus de Britse regering gaat proberen om een deal te sluiten met de EU.

3. WeWork blaast beursgang helemaal af

Werkplekaanbieder WeWork zou nog dit jaar naar de beurs gaan, maar ziet daar nu helemaal vanaf. Wegens gebrek aan belangstelling werd de beursgang in september al uitgesteld, maar nu heeft WeWork ook een formeel verzoek ingediend om de plannen voor het aangekondigde beursdebuut in te trekken.

De waardering van het ook in Nederland actieve bedrijf is de afgelopen maanden gedaald van 47 miljard dollar naar slechts zo’n 15 miljard dollar. CEO Adam Neumann, omstreden vanwege zijn gedrag naar zijn medewerkers en dubieuze leningen aan zichzelf, moest vorige week onder druk van investeerders opstappen. Na hem volgden nog verschillende andere topbestuurders.

4. Drukste ochtendspits ooit door boerenprotesten

Nooit maakten de Nederlandse wegen een drukkere spits mee dan dinsdag: met net geen 1.100 kilometer file om negen uur hebben we een record. En daar zijn een aantal duidelijke oorzaken voor, meldt de ANWB. Het weer werkt bijvoorbeeld niet bepaald mee en een aantal ongelukken zorgen voor files, maar vooral door de boerenprotesten staat het verkeer op veel wegen vast.

De boeren zijn met hun tractoren onderweg naar het Malieveld in Den Haag omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf”, stellen ze. Verder demonstreren ze tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2-uitstoot en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

5. Ook Nederlandse tak Thomas Cook failliet

Thomas Cook Nederland is failliet verklaard door de rechter in Amsterdam. Er is collectief ontslag aangevraagd voor de ongeveer tweehonderd medewerkers van het reisbureau. Vorige week viel al het doek voor het Britse moederbedrijf. De curator gaat de komende weken in gesprek met potentiële kopers. Nederlandse klanten kunnen een beroep doen op de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) om hun geld terug te krijgen.

6. Saudische kroonprins voorziet grote problemen voor wereldeconomie als conflict met Iran verder escaleert

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman waarschuwt dat de wereldwijde energievoorziening in gevaar is vanwege het conflict van zijn land met Iran. Hij zei tegen de Amerikaanse tv-zender CBS dat de olieprijzen tot “onvoorstelbaar hoge niveaus” kunnen stijgen als het conflict verder escaleert.

Vorige maand werden twee olie-installaties van Saudi-Arabië aangevallen met drones, waardoor de helft van de olieproductie van het land stil kwam te liggen. Volgens de VS zat Iran achter die aanval. Bin Salman zegt stevige actie te willen tegen Iran, maar tegelijkertijd te hopen op een politieke en vreedzame oplossing in plaats van een militaire.

7. BMW-rijders maken de meeste ongelukken

Van alle leaserijders zijn BMW-rijders het vaakst betrokken bij ongevallen en Citroën-rijders het minst. Dat blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Athlon waar RTL Z over bericht. Behalve BMW-rijders maken ook bestuurders van een Audi en Skoda relatief vaak brokken. De meest voorkomende ongevallen onder leaserijders zijn kop-staartbotsingen, gevolgd door aanrijdingen met een dier.

8. Helft van de Nederlanders wil een hogere zorgpremie voor rokers

Ben je een roker? Dan vindt 52 procent van de Nederlanders dat je een hogere premie voor de ziektekostenverzekering moet betalen, blijkt uit CBS-onderzoek. Het statistiekbureau ondervroeg mensen naar solidariteit in de gezondheidszorg. Ook zware drinkers moeten meer premie betalen, vindt 45 procent van de ondervraagden.

9. Jos Verstappen maakt zich zorgen over de toekomst van Red Bull Racing
Jos Verstappen vreest dat zijn zoon Max zich ook volgend jaar niet kan mengen in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 als er niet snel iets verbetert bij de renstal Red Bull. “We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen”, zei hij in het programma Peptalk van Ziggo.

Red Bull is er dit seizoen niet in geslaagd dichter bij Mercedes en Ferrari te komen. Dat ligt volgens vader Jos niet aan Max: “Hij kan er weinig aan doen. We blijven achter op het gebied van de auto en de motor.”
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: