Een dag na de aankondiging dat de Belgische Dominique Leroy toch niet de nieuwe bestuursvoorzitter wordt, heeft telecomconcern KPN al een vervanger klaarstaan.

Joost Farwerck blijft aan het roer staan van KPN. Sinds het vertrek van bestuursvoorzitter Maximo Ibarra hanteerde de operationeel directeur al tijdelijk de voorzittershamer. Hij zal de rol van bestuursvoorzitter nu definitief op zich nemen.

In eerste instantie wilde KPN de Belgische Dominique Leroy als bestuursvoorzitter aanstellen. Dat ging uiteindelijk niet door vanwege een omstreden aandelentransactie van de voormalig topvrouw van het Belgische Proximus. Leroy zou kort voor de overstap wereldkundig werd gemaakt aandelen Proximus hebben verkocht.

De Belgische toezichthouder onderzoekt nu of er sprake is geweest van handel met voorkennis, omdat ze voorafgaand aan die transactie al met KPN sprak.

Joost Farwerck is een telecomveteraan

Farwerck is een veteraan in het bedrijf, waar hij in 1993 na zijn studie al in dienst kwam en hij zes jaar geleden als operationeel directeur tot het directieteam toetrad.

Onder voormalig CEO Eelco Blok was hij de hoogste man bij de Nederlandse tak van KPN, toen het telecombedrijf ook nog in Duitsland en de VS actief was. Inmiddels zijn de internationale bedrijfsactiviteiten behoorlijk teruggeschroefd, maar de stap naar CEO ging na het vertrek van Blok aan Farwerck voorbij.

Farwerck zou in het bedrijf bekend staan als bescheiden en sociaal. Als COO was hij binnen de organisatie nog verantwoordelijk voor New Business en wat bij KPN wholesale genoemd wordt: de verkoop van ruimte binnen het eigen netwerk.

Jan Kees De Jager vertrekt als financieel topman bij KPN

KPN meldt ook dat financieel topman Jan Kees de Jager per 1 maart zijn functie neerlegt. De Jager, die op lijstjes om Ibarra als topman op te volgen voorkwam, wordt na vijf dienstjaren bij KPN opgevolgd door Chris Figee.

De oud-minister gaat zich naar eigen zeggen richten op "internationale ondernemerskansen". Hij wordt door KPN vooral geroemd om zijn inspanningen de bedrijfsvoering te versimpelen. Figee komt op zijn beurt over van verzekeraar ASR. Hij begint op 1 februari aan zijn nieuwe klus.

Analisten van KBC noemen het spijtig dat De Jager vertrekt. Volgens de marktvorsers heeft de financieel directeur een uitstekende staat van dienst. In het bijzonder wordt gewezen op de goede reputatie van De Jager onder beleggers.

Volgens ING heeft KPN met Chris Figee een uitstekende opvolger voor De Jager in huis gehaald. ING roemt met name de uitvoerende capaciteiten van Figee. Daarnaast wordt hij alom geroemd vanwege zijn communicatieve capaciteiten.

KPN breidt het bestuur uit

Verder maakte KPN bekend dat het zijn bestuur uitbreidt. Daarmee wil het concern betere kunnen inspelen op ontwikkelingen op het gebied van technologie en personele ontwikkelingen. De toplaag van de onderneming krijgt er vier leden bij.

Farwerck krijgt voor zijn rol als topman een jaarsalaris van 875.000 euro. Figee staat straks voor 675.000 euro op de loonlijst. Nieuwbakken bestuurders Marieke Snoep, Jean Pascal van Overbeke en Babak Fouladi krijgen per jaar 650.000 euro overgemaakt. Het basissalaris van Hilde Garssen is 500.000 euro.

De benoemingen en de aangekondigde wijziging van de bestuursstructuur zijn onderworpen aan advies van de centrale ondernemingsraad. Ook aandeelhouders zullen worden bijgepraat. Een datum voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering is nog niet bekend.

Lees meer: