Voor werkgevers zou het in bepaalde gevallen aantrekkelijker zijn om werknemers die ze willen ontslaan, pas in 2020 de wacht aan te zeggen. De vergoeding voor ontslag zou dan door nieuwe regels lager kunnen uitvallen.

Dat meldt de NOS maandag, op basis van bevindingen van juridisch dienstverlener DAS.

Juridisch medewerker Pascal Besselink van DAS geeft een voorbeeld van een 59-jarige medewerker met 20 dienstjaren die 3.000 euro per maand verdient. Deze medewerker zou nu 40.000 euro meekrijgen als transitievergoeding, terwijl dat vanaf 1 januari 2020 nog maar 20.000 euro is.

Vanaf volgend jaar wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht en loopt ook een eerder uitzonderingsregeling bij ontslagvergoedingen voor 50-plussers af. Daardoor kan deze groep extra geraakt worden wat betreft de transitievergoeding.

“Wij verwachten wel dat er begin 2020 een flink aantal ontslagprocedures gestart wordt,” zegt Mitchell Bathoorn van Advocatenkantoor Bos tegen de NOS.

Ontslag wordt vanaf 2020 soms ook duurder

Toch is het niet gezegd dat werknemers er bij ontslag per definitie op achteruit gaan door de nieuwe wetgeving. Dat komt door een combinatie van maatregelen.

Het ontslagrecht wordt iets versoepeld: werkgevers kunnen door de nieuwe wet een combinatie van gronden aanvoeren als reden voor ontslag. Echter, ontslag kan voor werkgevers in sommige gevallen hierdoor ook duurder worden, zo stelt de site Ontslag.nl.

Als gebruik wordt gemaakt van een combinatie van redenen voor ontslag, kan de rechter namelijk bepalen dat de werknemers bovenop de transitievergoeding recht heeft op een extra bedrag. Deze vergoeding kan dan maximaal 50 procent van de wettelijke transitievergoeding bedragen.

Verder is het zo dat de transitievergoeding opgebouwd kan worden vanaf de eerste werkdag, en niet zoals nu het geval is pas na twee jaar ingaat. Deze maatregel is genomen om het verschil tussen flexcontracten en vaste contracten te verkleinen.

Het kan dus ook zo uitpakken dat werkgevers vaker bij kortere dienstverbanden verplicht worden om een ontslagvergoeding te betalen

Lees meer: Deze 7 dingen moet je als werkgever weten over de nieuwe flexwet: ontslag makkelijker, tijdelijke contracten duurder