Op de Nederlandse wegen staat rond rond acht uur in totaal 1050 kilometer file. Het is volgens de ANWB de drukste ochtendspits ooit. De files zijn vooral een gevolg van boeren die in hun voertuigen op weg zijn naar Den Haag om daar te protesteren. Maar er zijn ook enkele ongelukken geweest en de regen speelt een rol.

Het is onder meer druk op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. Daar staat in totaal ongeveer 50 kilometer file. Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam staat ruim 40 kilometer file.

Voor het Malieveld in Den Haag (A12) is de vertraging voor het verkeer vanaf Zoetermeer een half uur. De Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om de A12 richting Den Haag te mijden vanwege de grote drukte door het protest van de boeren.

De colonnes van de boeren, de regen en ongelukken zorgen voor veel vertraging. “Als het niet hoeft, adviseren wij automobilisten om niet via de A12 te rijden”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Weggebruikers moeten de hele ochtend nog rekening houden met boeren die richting Den Haag gaan. “Het protest is pas om 13.00 uur, dus er zullen regelmatig nog tractoren opduiken op de weg. We vragen automobilisten om hier rekening mee te houden en hun snelheid aan te passen”.

Organisator Agractie verwacht 10.000 boeren bij het Malieveld, van wie er ruim 2000 met hun landbouwvoertuig komen.

Boeren boos, onder meer over krimp veestapel

De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf”, stellen ze.

Verder wordt gedemonstreerd onder meer tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

Minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil ook in gesprek gaan met de boeren. Ook Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) zijn van plan te komen. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi hield voor halvering van de veestapel.

LEES OOK: Advies stikstof: geen harde krimp veestapel, wel gerichte reductie