De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft gewaarschuwd dat de wereldwijde energielevering in gevaar is vanwege het conflict van zijn land met Iran. De olieprijzen kunnen volgens hem stijgen tot “onvoorstelbaar hoge niveaus”.

In een interview met het programma 60 Minutes van de Amerikaanse tv-zender CBS zei de Saudische leider ook dat het conflict met Iran nog verder kan escaleren en zo de hele wereldeconomie bedreigt.

“Als de wereld geen stevige actie onderneemt om Iran af te schrikken, dan zullen we verdere escalatie zien”, zei Bin Salman. “De olielevering zal worden onderbroken en de olieprijzen zullen onvoorstelbaar hoge niveaus bereiken die we nog nooit eerder hebben gezien in onze levens.”

In het uitgebreide interview met 60 Minutes vertelde de kroonprins dat hij hoopt dat er geen militair antwoord komt tegen Iran, omdat een “politieke en vreedzame oplossing veel beter is dan een militaire”.

Op 14 september werden twee Saudische olie-installaties aangevallen door drones, die volgens de regering van Trump uit Iran kwamen. Door de aanval werd ongeveer de helft van de Saudische olieproductie tijdelijk stilgelegd, zo’n 5 procent van de wereldwijde productie.

'Totale ineenstorting wereldeconomie'

Bin Salman waarschuwt dat de gevolgen van de aanval de hele wereldeconomie kunnen raken: "De regio is verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldwijde energieproductie, ongeveer 20 procent van het handelsverkeer en 4 procent van het wereldwijde bbp", zei hij in het tv-interview. "Stel je toch eens voor dat al deze drie zaken stilvallen. Dat betekent een totale instorting van de wereldeconomie, niet alleen die van Saudi-Arabië en van andere landen in het Midden-Oosten."

Toen de kroonprins werd gevraagd of hij de aanval ziet als een oorlogsdaad, antwoordde hij: "Natuurlijk. Ja." Hij zei daarbij dat het "uiterst dom" was. "Er is geen strategisch doel", stelde Bin Salman. "Alleen een idioot zou 5 procent van de wereldwijde voorraad aanvallen. Het enige strategische doel is bewijzen dat ze gestoord zijn en dat hebben ze gedaan."

Toen interviewer Norah O'Donnell vroeg of Trump met de Iraanse president Rouhani om tafel zou moeten om een nieuwe deal te sluiten, antwoordde de kroonprins instemmend: "Daar vraagt president Trump om, daar vragen we allemaal om. Maar het zijn de Iraniërs die niet om tafel willen."

Bekijk het volledige interview met Mohammed bin Salman bij CBS.

Lees meer over de spanningen in het Midden-Oosten: