Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Intertoys wil acht grote winkels verkopen aan Belgische speelgoedketen

Speelgoedketen Intertoys gaat nog eens acht winkels verkopen, deze keer aan het Belgische Toychamp. Dat meldt De Telegraaf. Het gaat om voormalige Toys ‘R’ Us-winkels die zich buiten binnensteden bevinden. Omdat Toychamp zelf vooral buiten stadscentra zit, past de aankoop prima bij het bedrijf.

Ingewijden zeggen tegen de krant dat de deal bijna rond is. “Maar de handtekeningen zijn nog niet gezet. Dus het zou nog mis kunnen gaan.”

2. Vakantieboodschappen zijn in Spanje het goedkoopst

Nederlandse vakantiegangers zijn het minst kwijt aan boodschappen in Spanje. Dat concludeert het CBS na een vergelijking van prijzen in de vijf populairste vakantielanden. In Spanje liggen de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland is eten en drinken juist 1,1 procent duurder dan gemiddeld.

Voor boodschappen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk moet nog meer worden afgerekend dan in Nederland. Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU.

Lees ook op Business Insider

3. Geldkraan gaat verder open in VS, maar de Fed wantrouwt Facebooks cryptomunt

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve gaf woensdag tegenover het Huis van Afgevaardigden een duidelijke hint dat de rente omlaag gaat. Dit maakt het lenen van dollars goedkoper en kan de economie een impuls geven. Tegelijk liet Powell zich uiterst kritisch uit over de plannen van Facebook voor de lancering van een eigen cryptomunt, de libra. Een speciale werkgroep gaat hiernaar kijken, onder meer vanwege de zorgen over privacy en witwassen.

4. De webshops van erotiekbedrijf Pabo maken opnieuw een doorstart

Failliet in 2018 en een doorstart. Failliet in 2019 en… opnieuw een doorstart. Het zijn roerige tijden voor Pabo, de verkoper van seksspeeltjes die maandag failliet werd verklaard. Maar branchegenoot EDC, het bedrijf achter EasyToys.nl, ziet nog genoeg kansen voor de online activiteiten van Pabo. De Groningse seksspeeltjesgigant neemt Pabo.nl, Pabo.be, Beate-Uhse.com en AdametEve.fr over en mikt binnen drie jaar op een omzet van 50 miljoen euro per jaar. Of de zestig werknemers van Pabo hun baan behouden, is nog niet bekend.

5. Conservatieve oud-premier Major wil Boris Johnson voor de rechter slepen bij no deal-Brexit

Boris Johnson overweegt het Britse parlement te passeren om een Brexit zonder overeenkomst erdoor te drukken. Dat zei de topfavoriet voor het Conservatieve leiderschap dinsdag in debat met Jeremy Hunt, de andere kanshebber om Theresa May op te volgen als Britse premier. Nu mengt een oud-leider van het Verenigd Koninkrijk zich in de discussie. Als Johnson inderdaad het Lagerhuis schorst, dan stapt John Major naar de rechter. Major was premier van het land van 1990 tot 1997.

6. De muziekdienst van Amazon groeit harder dan Spotify en Apple Music

Spotify en Apple Music kunnen hun borst natmaken: de streamingmuziekdienst van internetgigant Amazon komt er razendsnel aan. Het aantal abonnees is vorig jaar met 70 procent gegroeid, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Spotify groeit met ‘slechts’ 25 procent per jaar. Het Zweedse streamingbedrijf is met 100 miljoen betalende leden met afstand marktleider, maar Amazon zat in april van dit jaar al op 32 miljoen abonnees. Die komen vooral bij Amazons muziekdienst terecht via Prime-abonnementen en de slimme Echo-speakers.

7. Was ist los met Angela Merkel? Trilaanvallen voeden speculatie over gezondheid bondskanselier

Woensdag kreeg de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij een ontmoeting met de Finse premier Antti Rinne opnieuw last van hevige trillingen, voor de derde keer in enkele weken. In juni zeiden woordvoerders van Merkel nog dat het aan het warme weer en vochtgebrek lag. Merkel zou meer water gaan drinken. Met de nieuwe trilaanval nemen speculaties over de gezondheid van de 64-jarige Merkel toe. Merkel zegt zelf dat er niets ernstig aan de hand is.

8. Rampplek Tsjernobyl wordt een ‘toeristenmagneet’, aldus de Oekraïense president

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat het afgezette gebied rond de geëxplodeerde atoomreactor in Tsjernobyl uitgroeit tot een “toeristenmagneet” en een plek wordt voor wetenschappers. Het rampgebied is nu al populair bij reizigers. Vorig jaar wandelden meer dan 70.000 mensen in het spergebied, onder wie bijna 50.000 uit het buitenland. Dit jaar worden 100.000 bezoekers verwacht die zich allen moeten aanmelden voor een toer onder begeleiding.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: