Is het een retorische boodschap voor de leden van de Conservatieve Partij? Of koerst Boris Johnson, de gedoodverfde opvolger van Theresa May als premier van de Britten, recht af op een no deal-Brexit?

Johnson sluit niet uit dat hij eventueel het parlement even naar huis stuurt om een Brexit zonder overeenkomst erdoor te drukken. Hij zei dat dinsdag tijdens het tv-debat met Jeremy Hunt. Dat is de andere kandidaat bij de Conservatieven voor de opvolging van Theresa May.

Johnson herhaalde in het soms felle debat dat hij hoe dan ook op 31 oktober de EU wil verlaten, met of zonder deal. Hij houdt daarbij de mogelijkheid open dat er dan nog geen oplossing is voor de Ierse grens. Die zou dan tijdens periode van vertrek uit de EU moeten worden gevonden en uitgevoerd.

Het Britse Lagerhuis stemde dinsdag met de kleinst mogelijke meerderheid vóór wetgeving die het moeilijker maakt om het parlement naar huis te sturen om iets door het parlement te loodsen. Er moet nog meer wetgeving komen om het helemaal onmogelijk te maken.

Het tv-debat tussen Johnson en Hunt kende volgens waarnemers in de media geen echte winnaar.

Ongeveer 160.000 leden van de Conservatieve Partij kunnen dezer dagen stemmen op Hunt of Johnson als nieuwe leider, die automatisch ook premier wordt. Het resultaat van de stemming wordt eind juli verwacht.

No deal-Brexit: wat gaat dat kosten?

Johnson poneerde dinsdagavond ook de stelling dat een no deal-Brexit "verwaarloosbaar goedkoop" wordt voor het VK, mits het land zich maar goed voorbereidt. "We moeten dus zorgen dat de landbouw goed is afgedekt en dat we deals hebben voor de luchtvaart."

Deze stelling van Johnson kent geen feitelijke onderbouwing en gaat lijnrecht in tegen tal van economische studies over het scenario van een no deal-Brexit. Voor de lange termijn wordt het scenario van de no deal-Brexit als het meest schadelijke voor de Britse economie gezien. Ook voor de EU is dit het economisch het minst gunstige scenario.

Zo becijferde de Duitse Bertelsmann Foundation, een Amerikaanse denktank, afgelopen maart nog dat een no deal-Brexit het VK een economische schadepost van 57 miljard euro per jaar oplevert, terwijl de rest van de EU in totaal een economisch verlies van 22 miljard euro per jaar kan optekenen. Nederland wordt daarbij één van de zwaarder getroffen landen.

Een belangrijke parlementaire werkgroep waarschuwde woensdag overigens dat de voorbereidingen op een eventueel vertrek van de Britten zonder overeenkomst met de EU veel te traag gaan. De Parliamentary Account Group concludeert dat het VK in oktober minder goed voorbereid zal zijn op een no deal-Brexit dan afgelopen maart.

Lees meer over de Brexit: