De geldkraan gaat in de Verenigde Staten waarschijnlijk weer wat verder open, maar de Federal Reserve wil graag het monopolie houden op het drukken van geld. Facebook z’n borst natmaken, als het sociale platform een eigen cryptomunt wil lanceren.

De koepel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve, kijkt met een scherpe blik naar de ontwikkeling van een eigen cryptomunt door techreus Facebook, de libra. Fed-preses Jerome Powell zei woensdag dat er de nodige zorgen leven bij de bankenkoepel en dat een speciale werkgroep in het leven is geroepen vanwege de ‘crypto-plannen’.

Powell zei woensdag tegen Congresleden in Washington dat de libra onder meer ernstige zorgen oproept op het gebied van privacy, witwassen van geld, consumentenbescherming en financiële stabiliteit. Die zorgen moeten volgens het hoofd van de centrale bank grondig geadresseerd moeten zijn, alvorens verder te gaan.

Powell sprak een paar maanden voor de aankondiging van Facebook met vertegenwoordigers van het techbedrijf. De goedkeuring van de munt heeft volgens hem geen haast. Eerder zetten ook Chinese en Europese toezichthouders vraagtekens bij de plannen van Facebook.

Fed: klaar voor renteverlaging in VS

De handelsspanningen en onzekerheid over de wereldeconomie oefenen druk uit op de economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten, terwijl de inflatie zwak blijft. Volgens Fed-voorzitter Powell staat de Amerikaanse koepel van centrale banken daarom klaar om gepast op te treden om de economie te ondersteunen.

Kenners zien in zijn optreden voor het Huis van Afgevaardigden een bevestiging dat er binnenkort waarschijnlijk een renteverlaging aankomt. Powell had immers de mogelijkheid om de markt van die verwachting af te helpen, maar die kans greep hij niet.

In plaats daarvan benadrukte Powell dat het economische momentum in diverse grote economieën lijkt te zijn vertraagd. Die zwakte kan volgens hem overslaan naar de Amerikaanse economie. Ook haalde Powell het handelsconflict met China aan, de steeds terugkerende problematiek rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en de brexit. "En er is een risico dat de zwakke inflatie nog hardnekkiger zal zijn dan we op dit moment verwachten", aldus de Fed-baas.

De onafhankelijkheid van de Fed was tevens onderwerp van gesprek. President Donald Trump uit geregeld forse kritiek op Powell en riep hem al meermaals op de rente te verlagen. De Fed-preses laat zich evenwel niet uit het veld slaan. Hij verklaarde aan de congresleden absoluut niet van plan te zijn om op te stappen, ook niet als Trump hem dat zou vragen. "De wet geeft me een termijn van vier jaar en ik reken erop dat ik die termijn uitzit, aldus Powell.

Op de financiële markten werd naarstig naar Powells optreden in Washington uitgekeken. Bij de meest recente vergadering van de Fed werd de deur op een kier gezet voor een renteverlaging. Uit de notulen van die vergadering bleek woensdag dat meerdere Fed-bestuurders redenen zien om de rente eventueel te gaan verlagen. Ze wezen vooral naar de mindere economische vooruitzichten.

De laatste dagen is er wel weer veel onzekerheid over de mogelijkheid van een rentestap ontstaan. Dat kwam door het beter dan verwachte banenrapport van vrijdag. Powell verschijnt donderdag overigens nog in de Senaat.

LEES OOK: Mark Zuckerberg loopt het risico om met Facebook-coin Libra grootschalig witwassen te faciliteren: staan overheden dat toe?