Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van deze dinsdagochtend:

1. D66-leider Alexander Pechtold kreeg eerder dit jaar een appartement van 135.000 euro cadeau van een bevriende Canadese oud-diplomaat. Toch staat de gift niet vermeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Een probleem? Nee, zegt Pechtold. Het gaat om een privékwestie. Hij kent de oud-diplomaat al tientallen jaren, omdat hij in zijn studententijd als chauffeur voor hem werkte.

2. Thierry Baudet is verkozen tot politicus van het jaar. In de verkiezing van Een Vandaag hield de voorman van Forum voor Democratie mede-dertigers Klaas Dijkhoff (VVD) en Jesse Klaver (GroenLinks) ruim achter zich.

De mensen die hebben gestemd vinden het knap dat Baudet vanuit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer is gekomen en dat zijn partij zowel in de peilingen als qua aantal leden maar blijft groeien. Bekijk hier 5 nu al legendarische momenten van de politicus van het jaar tijdens zijn eerste maanden in de Tweede Kamer.

3. De NS doet het in vergelijking met andere Europese landen zo slecht nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in opdracht van de NS en ProRail. Treinen in Nederland rijden vaker op tijd en zijn veelal nieuwer dan in andere Europese landen. De prijs voor een treinkaartje ligt wel hoger dan in drie vergelijkbare landen om ons heen. Ook krijgt de NS naar verhouding meer klachten dan vervoerders in andere landen.

4. Satoshi Nakamoto is nu één van de 50 rijkste mensen ter wereld. Nu een bitcoin zo’n 19.000 dollar waard is, komt het vermogen van de mysterieuze bedenker van de cryptomunt uit op bijna 19 miljard dollar. Van Nakamoto is bekend dat hij ongeveer 980.000 bitcoins bezit, die in de beginperiode zijn gemined. Wie of wat er schuilgaat achter het pseudoniem is nog altijd onbekend.

5. Ondertussen nemen de zorgen over het bitcoinnetwerk toe. De Zweedse oprichter van de site bitcoin.com heeft zelfs al z’n bitcoins verkocht, omdat hij meent dat het netwerk “volstrekt onbruikbaar” is. De transactiekosten zijn hoog en de verwerkingssnelheid traag.

Dat laatste kan nog weleens een probleem worden als de bitcoin crasht. Dan wil iedereen verkopen en wordt het dringen bij de uitgang. Maar doordat het netwerk maar een beperkt aantal transacties kan verwerken, zal het bij sommigen niet lukken om snel te cashen. Hun bitcoins zitten vast – en ondertussen zakt de prijs verder en verder.

6. De oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA willen flexwerk fors duurder maken. Volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ wil het linkse blok dat de WW-premie die werkgevers moeten betalen vier keer zo hoog wordt bij flexcontracten. De drie partijen komen met dit initiatief tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

7. Het CBS voorspelt dat het aantal inwoners van Nederland in 2060 is gegroeid tot 18,4 miljoen. Nu zijn we met ongeveer 17 miljoen mensen. De verwachte groei in de komende decennia komt deels omdat we ouder worden, maar vanaf de jaren dertig uitsluitend door mensen met een migrantenachtergrond. Op dit moment heeft 23 procent van de bevolking wortels in het buitenland, in 2060 zal dat volgens de prognose van het CBS 34 procent zijn.

8. De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea er openlijk van achter de cyberaanval WannaCry te zitten eerder dit jaar. WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. Eerder had Groot-Brittannië de Noord-Koreanen er ook al van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

9. Voor Brexit-fijnproevers: een belangrijke adviseur van Michel Barnier, de toponderhandelaar van de EU, heeft zich in Londen uitgesproken over de toekomstige handelsrelatie met de Britten. Stefaan de Rynck baarde opzien met de uitspraak dat “elke handelsdeal een deal op maat is” – dat gaf de Britse premier Theresa May hoop dat ze misschien toch de kersen uit de taart kan pikken.

Maar voor de Londense City had De Rynck ook een harde boodschap: vertrek uit de interne, Europese markt betekent onherroepelijk dat Britse financiële instellingen hun zogenoemde Europese paspoortrechten verliezen.

10. Het woord ‘appongeluk‘ is door de Dikke Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar 2017. Van Dale omschrijft ‘appongeluk’ als “een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was”. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen, meer dan ‘fipronilei‘ en ‘regenboogtaal‘. Vorig jaar werd ’treitervlogger’ woord van het jaar.

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:

Nigel Farage, de man die de Brexit mogelijk maakte, heeft het zwaar: ‘Ik ben 53, gescheiden en blut’

De Zweedse mede-oprichter van de site bitcoin.com heeft al z’n bitcoins verkocht

Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin, is nu één van de 50 rijkste mensen ter wereld