ANALYSE – Het lijkt in 2017 maar één kant op te kunnen met de bitcoin: omhoog. Maar veel beleggers beseffen niet welke problemen er kunnen ontstaan bij een uitverkoopgolf van de grootste cryptomunt ter wereld.

De grafiek hieronder laat het weekgemiddelde zien van het aantal minuten dat het duurt om een bitcointransactie te laten goedkeuren op de blockchain. Het openbare digitale logboek waar alle transacties met de bitcoin worden vastgelegd.

(klik voor uitvergroting)

Net als de koers van de bitcoin – die dinsdagochtend rond de 18.700 dollar noteerde – stijgt de tijd die nodig is om transacties met bitcoin goed te keuren en te registeren op de blockchain. Zoals te zien is in de grafiek, kan het op piekmomenten meer dan vier uur duren voordat een transactie daadwerkelijk is vastgelegd op de bitcoinblockchain.

Als je bitcoins hebt en bang voor een zeepbel, zou je je echt zorgen moeten maken over de trage verwerkingssnelheid van de blockchain.

De bitcoin blockchain kan grote volumes niet goed aan

De prijs van de bitcoin schiet op dagbasis met honderden en soms met duizenden dollars op een neer. Niemand weet wat de prijs over een uur zal zijn, behalve dat 'ie heel anders zal zijn.

Je moet bij het handelen in bitcoin een onderscheid maken tussen de handelsfora waar je bitcoin kunt kopen en verkopen - dat zijn intermediairs - en het uiteindelijk vastleggen van transacties op het digitale logboek. De tijd die het duurt om een transactie te registeren is ingebakken in verwerkingssysteem van de bitcoinblockchain.

Elke transactie moet door zes 'bitcoinminers' bevestigd worden en dat kost tijd. Er is een beperkt aantal 'miners' en hoe meer transacties er bevestigd moeten worden, hoe langer het duurt voordat die afgerond zijn. En nog erger: ze rekenen geld voor het afhandelen van transacties en geven voorrang aan diegenen die meer betalen.

bitcoin price

Foto: Markets Insider

En stel je eens voor hoe dat gaat lopen als er op een dag slecht nieuws is en de belangrijke bezitters van bitcoin denken: "Ik heb er genoeg van. Ik heb mijn geld verdiend. Ik stap er uit." Lees in dit verband ook het verhaal van de mede-oprichter van de site bitcoin.com die onlangs al zijn bitcoin heeft verkocht.

Het grootste deel van de bitcoins is in handen van een beperkt aantal mensen. zo beschikken slechts 1.000 mensen over 40 procent van alle bitcoins. Dat beperkte aantal bitcoinbezitters kan de markt laten instorten wanneer ze maar willen.

Bij een crash wordt het dringen bij de uitgang

Iedereen die zich kan de beurscrashes van aandelen uit 2000 en 2008 kan herinneren, weet hoe snel dat soort dingen kunnen gaan. Binnen een paar minuten kunnen er miljarden uit de markt gehaald worden. Mensen die willen cashen, maar een uurtje achter het nieuws aanlopen, lijden vervolgens grote verliezen.

Het is tamelijk wreed. En blockchain van bitcoin is niet in staat daar mee om te gaan.

Een deel van recente stijging van de verwerkingstijd van bitcointransacties komt zonder enige twijfel door nieuwe toetreders die alleen maar zijn ingestapt vanwege de krantenkoppen over de stijgende bitcoinprijs. Dat geeft al een beetje idee hoe druk het wordt, als de bitcoin omlaag dondert.

Verkopen zal bij een instorting van de bitcoinkoers ook erg duur zijn. Volgens sommige berekeningen verdubbelen de transactiekosten elke drie maanden. Ars Technica meldde onlangs dat de kosten nu 22 euro per handeling bedragen. Die kosten komen bovenop de verliezen die mensen lijden bij een crash.

Ter vergelijking: het verhandelen van aandelen vindt in minder dan een seconde plaats en meestal voor minder dan 10 dollar per transactie.

Om een idee te krijgen van hoe moeilijk het is om van de bitcoin af te komen is deze serie bij vlagen hilarische tweets van @TedOnPrivacy de moeite van het lezen waard.

"Ik moest foto's van mijn rijbewijs en paspoort sturen naar een willekeurige website die voor zover ik kon weten net zo betrouwbaar is als MtGox", schrijft TedOnPrivacy. "Ik had genoeg tijd om te lunchen terwijl ik aan het wachten was op de bevestiging van de transactie, en dat was op zich prima omdat ik een geroosterde avocado met een ei had."

Het kostte uiteindelijk enkele dagen. Terechte vraag van de twitteraar: "Is het wel echt geld, als je het niet kan gebruiken of kan omzetten in iets anders?"