• De financiële buffers van zelfstandig ondernemers zijn ondanks de coronacrisis nagenoeg stabiel gebleven.
  • In 2019 gaf 41 procent van de zzp’ers aan een jaar of langer te kunnen rond komen zonder inkomen uit de eigen onderneming. Begin dit jaar was bijna 39 procent.
  • De verschillen zijn wel groot tussen de beroepen waarin de zelfstandigen werkzaam zijn.

De financiële buffers van zelfstandig ondernemers zijn ondanks de coronacrisis nagenoeg stabiel gebleven.

In 2019 gaf 41 procent van de zzp’ers aan een jaar of langer te kunnen rond komen zonder inkomen uit de eigen onderneming. Begin dit jaar was bijna 39 procent. De coronacrisis heeft op dit punt niet een heel grote verschuiving laten zien.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO maandag.

Begin dit jaar schatte één op de vijf zelfstandig ondernemers zonder personeel in maximaal drie maanden rond te kunnen komen als het inkomen uit hun bedrijf helemaal zou wegvallen. Dat deel is even groot als in 2019,

De verschillen zijn wel groot tussen de beroepen waarin de zelfstandigen werkzaam zijn. Zo geven zzp’ers in dienstverlenende beroepen en de transport en logistiek het vaakst aan snel in problemen te komen door verlies van inkomen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om kappers, schoonheidsspecialisten en taxichauffeurs. Ongeveer een derde van die beroepsklassen gaf aan minder dan drie maanden rond te kunnen komen zonder inkomen uit de onderneming. Voor de coronacrisis was dat minder dan een kwart. Meer dan 80 procent van de zelfstandigen in de sector gaf aan dat de vraag naar hun diensten of producten is afgenomen tijdens de coronacrisis.

Zzp’ers met ICT-beroepen en met bedrijfseconomische en administratieve beroepen gaven begin 2021 aan gemiddeld juist langer rond te kunnen komen vergeleken met twee jaar geleden.

LEES OOK: Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Volg dit stappenplan en trap niet in deze 7 valkuilen