• Italië is het nieuwe centrum van het coronavirus buiten Azië.
  • In drie dagen tijd ging het razendsnel van de eerste drie bevestigde gevallen in Lombardije en Veneto op vrijdag naar 215 besmettingen op maandag.
  • Zeven personen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de besmettelijke longziekte.
  • De autoriteiten hebben twaalf stadjes in Noord-Italië helemaal afgegrendeld om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Italië is het Europese epicentrum van het nieuwe coronavirus dat oorspronkelijk uit de Chinese stad Wuhan komt. Op vrijdagochtend waren er nog maar drie bevestigde gevallen, op maandag waren dat er meer dan 215. Zeven mensen zijn aan de gevolgen van de besmettelijke longziekte overleden.

De beurzen zijn wereldwijd sterk gedaald vanwege zorgen om de uitbraak en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar het getroffen gebied in het noorden van Italië af.

De Italiaanse autoriteiten weten nog niet waar en hoe het coronavirus voor het eerste opdook in Italië en dat maakt het moeilijk de uitbraak te bestrijden.

Er zijn twaalf stadjes afgegrendeld van de buitenwereld. Een aantal beroemde toeristische trekpleisters zijn gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Bezorgde burgers zijn voedsel aan het hamsteren.

Hieronder is in een serie foto’s te zien hoe Italië omgaat met coronavirus.


Italië trekt vele toeristen met bestemmingen als Venetië en Rome, maar heeft nu ineens te maken met een bedreigende uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De beroemde Rialtobrug in Venetië. Foto: Andrea Pattaro / AFP / Getty

Mondkapjes zijn op veel plekken in Italië niet meer te krijgen, ook al hebben gezonde mensen er volgens de gezondheidsautoriteiten weinig aan.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP / Getty

In het weekend is het aantal bevestigde gevallen snel opgelopen van drie op vrijdag tot meer dan 215 op maandag.

Een vrouw met mondkapje in het centrum van Milaan. Foto: Claudio Furlan/Lapresse / AP

Italië is nu buiten Azië het land met de meeste coronavirusgevallen.

Toeristen bij het wereldberoemde Colosseum in Rome. Foto: Antonio Masiello/Getty

Winkeleigenaar Carlo Benuzzi zegt tegen The Washington Post: "Alles wat we gewend zijn alleen te zien in films, zien we nu hier."

Foto: Marco Sabadin / AFP / Getty

De regio's Lombardije en Veneto in het noorden van Italië zijn het zwaarst getroffen. Zij zijn goed voor een derde van de Italiaanse economie. Daardoor kunnen de gevolgen van het virus de toch al worstelende economie flinke schade toebrengen.

De Dom van Milaan op maandag 24 februari 2020. Foto: Stefania D'Alessandro/Getty

Milaan is de hoofdstad van Lombardije en de straten waren maandag grotendeels verlaten. Er zijn 167 bevestigde gevallen in de regio.

Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters

Hoewel Milaan grotendeels verlaten oogt, is het niet makkelijk om de stad af te sluiten voor de buitenwereld. Het vliegveld is het op een na drukste van Italië en er rijden veel treinen met directe verbindingen naar Rome en de buurlanden.

Foto: Luca Bruno / AP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei tegen staatsomroep RAI dat hij verbaasd was over de "explosie van het aantal gevallen". Zijn regering doet er alles aan om verdere verspreiding van het virus te stoppen.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte staat op 21 februari 2020 de pers te woord in Brussel. Foto: Virginia Mayo / AP

De Italiaanse autoriteiten hebben om verdere verspreiding van het virus te voorkomen sportwedstrijden afgelast en scholen, universiteiten, restaurants en toeristische attracties gesloten, zoals de Dom van Milaan.

Foto: Stefania D'Alessandro/Getty

Ook de modeweek van Milaan werd getroffen. Mode-ontwerper Giorgio Armani hield zondag een show zonder publiek. Mensen konden alleen kijken via een livestream.

Giorgio Armani bij de Fashion Week in Milaan. Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

In Venetië zijn twee bevestigde gevallen. Daardoor hebben de autoriteiten de twee slotdagen van het beroemde carnaval afgelast.

Carnavalsviering in Viareggio op 23 februari. Foto: Laura Lezza/Getty

Toch gaan nog de nodige mensen verkleed de straat op in hun traditionele kostuums.

Carnavalsvierders in Venetië. Foto: Ohad Zwigenberg / Reuters

Er zijn nu twee soorten maskers te zien in Venetië: carnavalsmaskers en mondmaskers tegen het coronavirus...

Foto: Ohad Zwigenberg / Reuters

...of een combinatie van beiden.

Foto: Andrea Pattaro / AFP / Getty

In het Noord-Italiaanse stadje Ivrea werd het traditionele sinaasappelgevecht afgelast.

Foto: Marco Alpozzi / Lapresse / AP

Afgelopen zaterdag escaleerde de situatie snel. Twaalf Italiaanse stadjes tussen Milaan en Venetië werden afgegrendeld van de buitenwereld.

De Carabinieri zetten een wegblokkade op bij het plaatsje Zorlesco. Foto: Claudio Furlan/Lapresse / AP

Politie met mondkapjes voert controles uit bij checkpoints. Iedereen die in of uit de afgesloten gebieden wil heeft daar speciale toestemming voor nodig. De quarantaine heeft betrekking op zo'n 50.000 mensen.

Foto: Emanuele Cremaschi/Getty

Een inwoner van het afgesloten dorpje Vo'Euganeo zegt tegen persbureau AP: "Dit was al niet een heel opwindende plek, maar nu we ook niet meer naar het café kunnen blijft er helemaal niks meer over om te doen."

Foto: Miguel Medina / AFP / Getty

Mensen die bang zijn dat het ergste nog moet komen kopen intussen de supermarkten leeg.

Foto: Paolo Santalucia / AP

Een vrouw uit Lissone vertelt tegen de BBC dat mensen in paniek boodschappen aan het doen zijn en dat veel schappen al leeg zijn.

Foto: Antonio Calanni / AP

Terwijl het aantal besmettingen op maandag bleef toenemen weten de autoriteiten nog steeds niet hoe het virus Italië is binnengekomen.

Nieuwe bedden voor het ziekenhuis van Codogno. Foto: Luca Bruno / AP

De rest van Europa houdt de situatie in Italië nauwlettend in de gaten. Zo werd er zondag een trein naar Oostenrijk tegengehouden totdat duidelijk was dat iemand aan boord met griepverschijnselen niet besmet was met het coronavirus.

Foto: Lino Mirgeler/picture alliance / Getty

Italië doet er alles aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, maar het kan nog wel weken duren totdat de situatie normaliseert.

Foto: Claudio Furlan/LaPresse / AP

Lees meer: