• Door de uitbraak van het coronavirus kampt Apple met productieproblemen in China.
  • Toch zou het techbedrijf eind maart een nieuwe iPhone willen presenteren. Dit moet de opvolger worden van de iPhone SE uit 2016.
  • Ook zou Apple een nieuwe iPad Pro willen lanceren, maar die loopt mogelijk vertraging op.

Het coronavirus knabbelt aan de inkomsten van Apple. De techreus uit Cupertino gaf maandag een omzetalarm af voor het lopende kwartaal, omdat de vraag naar iPhones in China naar verwachting tegenvalt.

Apple sloot al zijn Chinese winkels vanwege de uitbraak van de besmettelijke ziekte die al aan ruim 2.000 mensen het leven kostte. Deze week gaan vijf vestigingen weer open, maar 37 andere blijven voorlopig nog dicht.

Ook de productie van iPhones en iPads is geraakt. In China produceren onder andere Foxconn en Pegatron voor Apple. Beide fabrikanten moesten op last van de overheid hun werkzaamheden staken.

Inmiddels zijn de eerste fabrieken weer opgestart, maar de productie komt trager op gang dan verwacht. Dat terwijl Apple op het punt staat om een nieuwe telefoon te introduceren, meldt persbureau Bloomberg.

Opvolger van de iPhone SE komt op 31 maart

Apple komt naar verluidt op 31 maart met een opvolger van de iPhone SE, de populaire telefoon uit 2016 met een kleiner formaat. De smartphone zou lijken op de iPhone 8, maar dezelfde processor hebben als de iPhone 11 en iPhone 11 Pro. Het toestel heeft waarschijnlijk een scherm van 4,7 inch en een enkele camera aan de achterkant.

Geruchten over deze 'iPhone SE 2' of 'iPhone 9' doen al maanden de ronde. Onder meer Bloomberg, Nikkei Asian Review en Apple-analist Ming-Chi Kuo meldden dat Apple werkt aan dit nieuwe toestel. De adviesprijs zou 400 dollar zijn, omgerekend 370 euro.

Volgens Bloomberg ligt Apple nog steeds op koers om de kleinere iPhone dit voorjaar uit te brengen, ondanks de productieproblemen door het coronavirus.

Nieuwe iPad Pro met 3D-camera's wel vertraagd

Dat ligt volgens Bloomberg anders bij de iPad Pro. Apple zou vertraging hebben opgelopen bij de productie van de nieuwe tablet die gepland stond voor de eerste helft van dit jaar.

De volgende generatie van de iPad Pro zou verbeterde camera’s aan de achterzijde krijgen met 3D-detectie. Daarmee kunnen de apparaten 3D-reconstructies maken van kamers, objecten en mensen.

De iPhone ondersteunt via het zelfontwikkelde platform ARKit al sinds 2017 augmented reality-functies. De nieuwe camera’s voeden de al jaren gaande geruchten dat Apple werkt aan een eigen AR-bril. Daarvoor heeft het techconcern onder meer de Nederlandse IT-pionier Arthur van Hoff aangetrokken, een expert op het gebied van virtual reality en augmented reality.

Lees meer over Apple: