Wie een inboedel erft of gaat verhuizen wil de meest waardevolle spullen en spullen met een emotionele waarde natuurlijk graag behouden. Maar wat doe je met de rest?

Het liefst wil je dat alles een goede bestemming krijgt; als het even kan voor een mooie prijs. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? En hoe pak je dat aan?

Om orde te scheppen in de chaos, is het slim om een onderverdeling te maken:

  • Spullen met een (emotionele) waarde die je zelf houdt of weggeeft aan naasten
  • Spullen met een financiële waarde die je kunt verkopen
  • Leftovers die compleet en heel zijn, voor een kringloop- of weggeefwinkel
  • Kapotte of onverkoopbare spullen voor de milieustraat

Voor spulletjes met een financiële waarde zijn er verschillende opties, die we een voor een kort langslopen.


1. Opkoper

De snelste en makkelijkste manier om in één keer van de inboedel af te komen, is via een opkoper. Hij neemt de complete inboedel van je over voor een vast bedrag. De inkoper bekijkt hiervoor de inboedel, taxeert de waarde van de spullen die hij kan verkopen en verrekent dit met de verwachte kosten, voor bijvoorbeeld transport, opslag en het afvoeren van onverkoopbare spullen.

Een voordeel hiervan is dat je er geen omkijken naar hebt. Je hoeft geen spullen op te slaan en los te verkopen. Een nadeel is dat je waarschijnlijk minder krijgt dan wanneer je de beste spullen zelf zou verkopen.

Er zijn ook partijen die een uurtarief rekenen voor hun diensten, maar waarbij je meedeelt in de opbrengst uit de verkoop van de waardevolle spullen.

Er zijn veel partijen in deze markt actief. De voorwaarden en geboden opbrengsten kunnen fors uiteenlopen. Vraag daarom bij verschillende bedrijven een offerte op, zodat je kunt vergelijken.


2. Marktplaats

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de spullen te verkopen via internet. Er blijft dan niets aan de strijkstok hangen. Bovendien heb je met een website als Marktplaats een groot bereik: dagelijks neuzen honderdduizenden mensen er rond.

Een nadeel van deze optie is dat het erg arbeidsintensief is. Je moet van elk item een advertentietekst schrijven, foto’s maken, onderhandelen over de prijs, kopers ontvangen of naar het postkantoor rijden om spullen op te sturen.

Slimme verkooptrucs

Er zijn wel wat simpele trucs om de kans op een goed bod te vergroten. Noem een duidelijke prijs: spullen zonder prijsopgave worden vaak minder snel verkocht, omdat kopers liever een indicatie hebben. Check vooraf wat voor vergelijkbare spullen wordt gevraagd. Ga daar niet te ver boven of onder zitten. Een te hoge prijs schrikt kopers af. Maar vraag je te weinig, dan kunnen ook geïnteresseerden afhaken, omdat ze vrezen dat er iets mis mee is.

Ook de timing is van groot belang. Dit is het beste moment om schaatsen, een snowboard of een slee te verkopen. Maar voor een ventilator of tuinset kun je beter wachten tot het voorjaar. Dure items, zoals een auto, kun je het best aanbieden aan het eind van de maand, als mensen hun salaris krijgen gestort.

Zet zoveel mogelijk trefwoorden in de eerste regel en gebruik ook synoniemen (zoals ‘ijskast’ en ‘koelkast’), zodat je advertentie meer hits oplevert. Zie je nog kans het woordje ‘gratis’ in de titel op te nemen (bijvoorbeeld: iPhone met gratis oplader), doe dat dan vooral, want dat is de meest gebruikte zoekterm.

Wees in de omschrijving eerlijk over oneffenheden, zoals krasjes. Dat voorkomt vervelende discussies achteraf.

Verder is een goede foto natuurlijk een must. De mooiste foto’s maak je bij daglicht. Plaats bij voorkeur drie foto’s: een van het hele object, een foto van een mooi detail of (keur)merk, en een plaatje van bijvoorbeeld de zij- of onderkant. Tot slot is het natuurlijk slim om kopers te wijzen op jouw andere advertenties.

... en wees alert voor oplichters

Wil je het risico op oplichting voorkomen, stuur dan geen spullen op voor je het geld hebt ontvangen. En verstuur spullen uitsluitend aangetekend of laat ze ophalen. Je kunt eventueel gebruik maken van de Marktplaatsdienst Gelijk Oversteken.

Maak vooraf duidelijke afspraken over de manier van verzenden en betalen. En bewaar altijd de informatie over de koper en het verzendbewijs tot je de bevestiging hebt gekregen dat alles in goede orde is ontvangen.


3. Lokale Facebookgroep

Er zijn ook allerlei lokale Facebookgroepen waar je spullen gratis of tegen een mooie prijs kunt verkopen. Het bereik is kleiner, maar de kans is wel groter dat je spullen worden verkocht, omdat alle kopers vlakbij wonen.

Vooral voor spullen die lastig zijn te versturen, zoals servies of meubels, kan dat een goede optie zijn.


4. Veiling

Heb je mooie, waardevolle spullen, zoals kunstvoorwerpen of een postzegel- of muntenverzameling, dan kun je deze natuurlijk verkopen aan een professionele handelaar. Deze weet ze goed op waarde te schatten. Maar je kunt ook kiezen voor een (gespecialiseerd) veilinghuis. Je hebt dan een groter bereik, omdat daar alle verzamelaars en professionele handelaren bij elkaar komen. Zij kunnen vervolgens tegen elkaar opbieden, waardoor de opbrengst misschien groter is.

Een groot voordeel van een veiling boven bijvoorbeeld Marktplaats, is dat een specialist vooraf een goede indicatie kan geven over de waarde.

Bovendien zorgen veel fysieke veilinghuizen voor een goede advertentietekst en professionele foto’s, waardoor de ingebrachte spullen beter tot hun recht komen. Er zijn ook online veilingen, zoals Catawiki, waarbij je dit zelf moet doen. Net als bij een advertentiesite als Marktplaats geldt dat de slagingskans het grootst is met een zo volledig mogelijke en eerlijke beschrijving en goede foto’s.

Om te voorkomen dat mooie spullen voor een habbekrats weggaan, kun je een limiet afspreken: een bedrag waaronder dat schilderij of die muntenverzameling niet mag worden verkocht. Je loopt dan wel het risico dat het niet wordt verkocht.

Check voor je met een veilinghuis in zee gaat goed de algemene voorwaarden. Is er een limiet toegestaan? Mag je ingebrachte items terugtrekken? Hoe zijn de spullen verzekerd? En welke kosten worden in rekening gebracht?

De kosten kunnen flink uiteenlopen. Ten eerste betaal je commissie: grofweg 12 tot 25 procent van de verkoopopbrengst. Daarnaast kunnen nog extra kosten in rekening worden gebracht, voor bijvoorbeeld transport, administratie, de verzekering of het maken van foto’s. Zorg dat je vooraf precies weet hoeveel je kwijt bent.


5. Kringloopwinkel

Om je uit te droom te helpen: wie denkt alle spullen kwijt te kunnen bij de kringloopwinkel heeft het mis. Grote spullen, zoals een bankstel, of meubelen die in elkaar moeten worden gezet, worden vaak geweigerd; zelfs als ze nog tiptop in orde zijn. Informeer daarom vooraf bij de kringloopwinkel welke spullen wel of niet worden geaccepteerd voor je met een boedelbak voor komt rijden. Voor klein grut, zoals speelgoed, woonaccessoires, servies en boeken, ben je daar meestal wel welkom, mits alles schoon, compleet en heel is.

Bij veel kringloopwinkels kun je de spullen ook (gratis) laten ophalen.

In veel woonplaatsen zijn ook weggeefwinkels of goede-doelenorganisaties, die spullen gratis weggeven aan mensen die het hard nodig hebben. Je weet dan zeker dat je spullen goed terecht komen.


Inboedel kwijt raken: kies verschillende verkoopkanalen

Wil je de maximale opbrengst krijgen voor je spullen, kijk dan dan voor elke productcategorie wat het beste verkoopkanaal is. Dat leuke servies van oma kun je wellicht het best kwijt via een rommelmarkt of een Facebookgroep, tenzij het zeldzaam Chinees porselein is. Maar voor dat prachtige schilderij dat je ouders hebben nagelaten, is een veiling waarschijnlijk een slimmere optie.

Speelgoed van een goed merk, zoals Lego, vindt vaak gretig aftrek via Marktplaats. Maar boeken en dvd’s, kun je misschien beter verkopen via Bol.com. Je bent dan wel commissie verschuldigd: een bemiddelingsbijdrage van 99 cent + 15 procent van de verkoopprijs, met een maximum van 15 euro per artikel. Maar daar staat wel een enorm bereik tegenover.

Het is vaak lastig in te schatten of voor jouw spullen een markt is: het is letterlijk wat een gek ervoor geeft. Het kan daarom geen kwaad om ook spullen waar je weinig van verwacht in eerste instantie aan te bieden op internet. Niet geschoten is immers altijd mis.


Let op bij erfenis: Verkoop niet zomaar spullen

Heb je een erfenis, dan is eerst van belang dat je weet of je de spullen wel mag verkopen. Wie een erfenis krijgt, kan kiezen uit drie opties:

  • verwerpen: hierbij weiger je de erfenis
  • de erfenis zuiver aanvaarden: je erft zowel de bezittingen als eventuele schulden
  • beneficiair aanvaarden: je accepteert de erfenis uitsluitend als onder de streep een positief saldo rest.

De regels bij verwerping zijn helder: je moet van de spullen afblijven.

Bij beneficiaire en zuivere aanvaarding moet je opletten. In het eerste geval wordt eerst een optelsom gemaakt van alle bezittingen en schulden. Als de plussen hoger zijn dan de minnen, ontvang je later alles wat overblijft nadat de schulden zijn afbetaald.

Voor het zover is, is wel van belang dat je geen handelingen verricht die schuldeisers kunnen duperen. Een fotolijstje of een versleten bankstel meenemen is geen probleem. Maar je mag geen waardevolle spullen mag meenemen, weggeven of verkopen. Anders stelt de wetgever dat je eigenlijk de erfenis zuiver hebt aanvaard, waardoor je alsnog moet opdraaien voor de schulden.

Bij zuivere aanvaarding, mag je in principe met de spullen doen wat je wil. Maar er is sinds 2016 wel een bepaling in de wet die je beschermt tegen lijken in de kast: je mag binnen drie maanden switchen naar beneficiaire aanvaarding als je op onverwachte schulden stuit. Hiervoor geldt wel als voorwaarde dat je geen spullen van waarde uit de inboedel hebt onttrokken.

Heb je een erfenis zuiver of beneficiair aanvaard, wacht dan met het verkopen of weggeven van waardevolle spullen tot duidelijk is dat er de waarde van de erfenis positief is. Anders loop je bij een onverwachte schuld het risico dat jij die moet aflossen.

Lees ook over erfenissen: