Het is misschien het laatste waar je aan denkt als je recht uit de schoolbanken komt: onderhandelen over je salaris.

De kans is groot dat je zo blij bent dat je überhaupt ergens aan de slag kunt, dat je al snel tevreden bent.

Het kan doodeng zijn om een prijs te bepalen. Misschien ben je bang om je kansen op een – toch al schaarse – job verspelen. Toch is het belangrijk om het onderwerp aan te snijden als je toekomstige leidinggevende dat niet doet. Al is het alleen al om ervan te leren.

Er zijn namelijk een aantal waardevolle financiële lessen die je zo opdoet. Over bepalen wat je waard bent bijvoorbeeld, en dat je dit soort gesprekken moet proberen los te zien van je persoonlijke relatie met iemand.

Om je op weg te helpen ging Business Insider zelf op zoek naar waardevolle tips. Mocht je zelf binnenkort de arbeidsmarkt betreden (of gewoon onzeker zijn over jouw salarisonderhandelingen), zo pak je het aan.


1. Doe je huiswerk

cafe-918887_1920

Er zijn talloze manieren om erachter te komen wat een redelijk salaris is voor jouw functie. Je kunt op internet op zoek gaan, maar nog beter: vraag rond in je vakgebied.

Houd bij het bepalen van je ideale salaris rekening met je leeftijd, ervaring, je verantwoordelijkheden, de locatie van het werk en wat soortgelijke bedrijven betalen. Al deze zaken zijn van invloed op je vergoeding. Laat wat vrienden of collega's verdienen buiten beschouwing in het uiteindelijke gesprek. De meeste leidinggevenden hebben doorgaans geen boodschap aan wat anderen verdienen.


2. Maak een plan

Omdat het allemaal al spannend genoeg is, gaan de meeste mensen bij het allereerste tegenbod al overstag. Loop daarom vooraf de mogelijke scenario's door.

Dat tipt ook expert Claire Bissot in Forbes: "Bedenk wat je nodig hebt aan salaris (het laagste bod dat je zou accepteren), wat je wilt (je doel) en wat fantastisch zou zijn (je droom)."

Om deze reden is het goed om een overzicht te maken van je uitgaven. Denk aan je reiskosten, pensioenopbouw, de studentenlening die je nog moet aflossen... Op deze manier weet je wat je overhoudt aan het eind van de maand.


3. Stel het onderwerp even uit

Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Laat het onderwerp even liggen nadat je het voorwerk hebt gedaan. In ieder geval tot het tweede gesprek.

Mocht je potentiële werkgever al direct over het salaris beginnen, voel je dan niet geïntimideerd. Blijf liever positief en vraag het onderwerp te bespreken als je wat meer kennis hebt van het bedrijf en of jij past binnen de functie. Volgens Gabrielle Bill, carrière-expert, kun je op dat moment ook prima de rollen omdraaien: vraag de manager naar een salarisindicatie.


4. Niemand geeft je zomaar een hoger salaris

Onthoudt dat niemand in je carrière 'zomaar' een loonsverhoging geeft. Hetzelfde geldt voor je eerste salaris. De meeste werkgevers willen vaak niet te veel geld uitgeven aan een junior, vooral ook omdat je nog de nodige begeleiding nodig hebt.

Je moet het salaris verdienen. Mocht je bij een bedrijf stage lopen waar je graag wilt blijven werken, laat dan zien wat je waard bent.

Jij bent als enige verantwoordelijk voor de onderhandeling en wat er maandelijks op je rekening bijgeschreven gaat worden. Kom voor jezelf op, maar wel met legitieme argumenten. Wat maakt jou speciaal of onmisbaar voor een werkgever? Wees concreet over je competenties.


5. Houd je ego een beetje in de gaten

Het is goed om zelfverzekerd te zijn in het sollicitatiegesprek, maar er zijn grenzen. Op dit moment ziet de manager wat in jouw kwaliteiten, maar laat dit niet naar je bol stijgen.

"Je kunt het beste overkomen als iemand die kennis heeft, maar ook wil leren", zegt Bill tegenover Business Insider. "Laat je niet een lager salaris aansmeren omdat je geen jaren aan ervaring hebt - we moeten allemaal ergens starten en je opleiding telt ook mee . Erken alleen wel dat je jezelf nog moet bewijzen, en over een langere periode moet laten zien dat je een hoger salaris waard bent."


6. Wees slim en creatief

beauty-2605352_1920

Vaak is je eerste baan een opstapje naar iets groters. Soms moet je dus genoegen nemen met minder, om er uiteindelijk meer uit te halen. Misschien verdien je nu niet 'veel', maar kun je er prima van rondkomen en doe je tussentijds veel werkervaring en contacten op.

In de meeste gevallen valt er over veel meer te onderhandelen dan alleen geld, zegt Thomas Lys, hoogleraar accountancy aan Kellog School of Management. Misschien valt er een deal te sluiten over een nieuwe laptop, een auto van de zaak, aandelen, een pensioenbijdrage of een opleiding? Of vervelende klusjes waar je helemaal geen zin in hebt?

Mocht je werkgever hier niet voor in zijn, dan zou je ook nog altijd over flexibiliteit kunnen onderhandelen. Heb je een druk leven, dan is je tijd zelf indelen of extra vakantiedagen wel zo fijn.

LEES OOK: 9 trucs die zeer succesvolle mensen gebruiken om hun doelen sneller te bereiken

beyonce optreden succesvol succes tips knowles