Voor een kerstdiner van vijf gangen in een restaurant zijn Nederlanders dit jaar gemiddeld 61 euro kwijt.

Dat blijkt uit het Kerstonderzoek 2018 van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Hoe duur de kerstdis precies wordt, hangt af van waar je eet. Goedkoop eten doe je in het noorden van het land, terwijl je in het zuiden wat duurder uit bent. De gemiddelde prijs van een vijfgangen-kerstmenu ligt in het zuiden bijna 20 procent hoger dan een kerstdiner in het noorden.

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor een kerstdiner in verschillende delen van Nederland.

(Klik voor uitvergroting)

Zoals je ziet, eet je in het zuiden voor die hogere prijs wel uitgebreider. Je krijgt daar 5,1 gang, terwijl je in het noorden na 4,5 gang klaar bent.

Lees ook op Business Insider

Met 61 euro ligt de gemiddelde prijs voor een kerstmenu in 2018 10 procent hoger dan in 2009, toen betaalden we gemiddeld 56 euro voor het feestmaal. Maar rekeninghoudend met de inflatie, is de kerstdis goedkoper geworden, eigenlijk zou die 63 euro moeten kosten.

Wat nog meer opvalt, is dat in tien jaar tijd foie gras (ganzenlever) en spoom, een verfrissend drankje om ruimte te maken voor het hoofdgerecht, van de menukaart zijn verdwenen. Ook de tournedos gaat langzaamaan exit.

Hert en ‘vergeten groenten’ populair

Maar klassiekers als carpaccio, hert en chocolade prijken nog altijd fier op het kerstmenu, waar ook ‘vergeten groenten’ niet weg te slaan zijn.

Met zalm of carpaccio (van rund of hert) en wildbouillon vooraf, gevolgd door schaal- en schelpdieren, zoals coquilles, wild als hoofdgerecht en een chocoladedessert na, blijkt traditie nog altijd de boventoon te voeren. En het zuiden is nog net iets traditioneler, 60 procent van de restaurants heeft hier hert op de menukaart staan. Landelijk is dat 45 procent.

Overigens komt het hert op jouw kerstmenu niet uit de Oostvaardersplassen, waar herten worden afgeschoten vanwege een overschot. Lees hier wat er met deze herten gebeurt.

LEES OOK: Als introvert kunnen al die kerstborrels best een opgave zijn – zo overleef je ze en maak je het leuk voor jezelf