De Covid-19 pandemie werpt een schaduw over de aanloop naar de Olympische spelen, maar ook over de Japanse economie en de yen.

In 2020 stevent Japan af op een economische groei van minder dan 3 procent, fors minder dan de verwachting voor de VS.

Op de valutamarkt verliest de Japanse yen dan ook terrein ten opzichte van de dollar, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – De Olympische vlam zou eigenlijk volgende week door de Japanse stad Osaka moeten komen. Maar door het hoge aantal besmettingen in de regio, zijn alle feestelijkheden afgelast en mag het lopend vuurtje niet over openbare wegen.

De Covid-19 pandemie werpt een schaduw over de aanloop naar de Olympische spelen, maar ook over de Japanse economie en de yen.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 3 miljoen prikken gezet met Covid-19 vaccins. Dat komt neer op 18 gevaccineerden per honderd inwoners. Dat is in Japan slechts één op de honderd. Als gevolg van een streng testbeleid, is het land aanzienlijk later begonnen met prikken dan Nederland.

De achterstand wordt nog groter omdat er door een gebrek aan speciale apparatuur in Japan miljoenen Pfizer-vaccins in de prullenbak verdwijnen.

Lees ook op Business Insider

Pas in juli komt het vaccinatieprogramma in het land pas echt op stoom. Tot die tijd is het heel lastig winkelen, vakantie en uitgaan als gevolg van lockdownmaatregelen.

Gezocht: meer computerchips

De Japanse economie heeft niet alleen zwaar door de virusuitbraak. Grote, industriële bedrijven hebben veel last van een wereldwijd chiptekort. Begin deze week was dat voor autobouwer Subaru al aanleiding om een grote fabriek tijdelijk te sluiten.

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de werkloosheid ondanks al deze problemen onder de 3 procent ligt. Dat heeft echter alles te maken met een enorm cultuurverschil met andere landen.

In tegenstelling tot Europese en vooral Amerikaanse bedrijven, zullen Japanse ondernemingen niet snel werknemers ontslaan als de economie tegenzit. In plaats daarvan besparen ze kosten door de lonen terug te schroeven.

Het salaris van Japanse werknemers lag in december 3,2 procent lager dan eind 2019. Dat is de grootste daling in twaalf jaar. Als er opeens een lager bedrag op je loonstrookje staat, is het weinig aanlokkelijk om lekker geld uit te geven.

Japanse yen heeft weinig steun

De Olympische spelen – die over iets meer dan 100 dagen in Tokio van start gaan – leveren ook al geen grote economische impuls op. De organisatie heeft al aangekondigd dat er geen buitenlandse supporters aanwezig mogen zijn, met het oog op het risico van nieuwe Covid-19 besmettingen.

In 2021 stevent Japan af op een economische groei van minder dan 3 procent. Dat steekt heel mager af tegen de groei van mogelijk 7 procent die de Amerikaanse economie dit jaar doormaakt.

Het verschil wordt de weerspiegeld op de valutamarkt. Sinds de jaarwisseling is de yen met 6 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Daarmee levert de munt dubbel zoveel terrein in als bijvoorbeeld de euro.

Zolang het Japanse vaccinatietempo in een slakkengang verloopt en de grote exportbedrijven last hebben van het chiptekort, gaat de yen een lastige periode tegemoet. Daar kan zelfs de start van de Olympische Spelen op 23 juli niets aan veranderen

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.