• Steeds meer autofabrikanten leggen de productie stil vanwege tekort aan chips.
  • Door de coronapandemie is de vraag naar elektronica als pc’s, smartphones, televisies en spelcomputers hard gestegen.
  • Onlangs verergerde een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas de schaarste.

Steeds meer autofabrikanten moeten noodgedwongen hun productie terugschroeven wegens een tekort aan chips.

Stellantis, het fusiebedrijf van Fiat-Chrysler en Peugeot, legt vijf fabrieken in Noord-Amerika stil. De Chinese maker van elektrische auto’s Nio maakte bekend de productie in een fabriek in Hefei voor vijf werkdagen te staken.

Eerder deze week maakte Volvo bekend dat de wereldwijde schaarste aan halfgeleiders de productie van vrachtwagens van het Zweedse concern zal raken. Het bedrijf is van plan in het tweede kwartaal telkens een deel van zijn productieketen een dag stil te leggen, wat kan oplopen tot een totaal van twee tot vier weken.

Ook Nissan zag zich weer gedwongen fabrieken in de Verenigde Staten en Mexico voor enkele dagen te sluiten. General Motors verlengde een eerder afgekondigde productiestop. Tesla legde in februari de productie tijdelijk stil bij de fabriek in het Californische Fremont.

Chips in apparaten voor thuiswerken

Moderne auto's bevatten talloze chips, die functies ondersteunen die uiteenlopen van remsensoren en parkeercamera's tot slimme navigatie- en audiopanelen.

Na de uitbraak van de coronapandemie een jaar geleden annuleerden veel autofabrikanten hun orders voor chips. Ze wilden niet met grote voorraden blijven zitten als de verkoop in zou zakken.

Toen de automakers weer chips nodig hadden en wilden bestellen, waren ze al toebedeeld aan andere industrieën. Door het vele thuiswerken was de vraag naar elektronica als pc's, smartphones, televisies en spelcomputers namelijk erg hard gestegen.

Daarnaast vereist de overgang naar thuiswerken snellere internetverbindingen en extra servers, en daarvoor zijn ook geavanceerde chips nodig.

Brand bij Japanse chipmaker

Onlangs verergerde een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas de schaarste. Renesas is een van de grootste leveranciers van chips voor de auto-industrie en heeft onder andere Toyota als grote klant.

Het bedrijf moest op 19 maart de productie in een Japanse fabriek stilleggen nadat brand was uitgebroken in een van de cleanrooms, kritische ruimtes die moeten voorkomen dat halfgeleiders besmet raken met onzuiverheden.

Renesas streeft ernaar de productie in de fabriek binnen een maand te hervatten.

Financiële zorgen voor autofabrikanten

Autofabrikanten waarschuwden bij hun kwartaalcijfers al voor financiële gevolgen van de productievertragingen. Het Amerikaanse GM zei dat de chiptekorten dit jaar voor een impact op de winst van 2 miljard dollar kunnen gaan zorgen. 

Consultancybureau AlixPartners berekende eind januari dat het gebrek aan halfgeleiders autofabrikanten dit jaar 61 miljard euro aan omzet kan kosten.

De recente tegenvallers dreigen de financiële zorgen alleen maar te vergroten.