Premium content ophalen
  • Een huis verhuren kan bovengemiddelde, stabiele rendementen opleveren.
  • Maar de regels voor woningbeleggers worden steeds verder aangescherpt.
  • Wat is nog wél mogelijk als je een huis wil kopen en verhuren?
  • We zetten de voordelen en de 10 belangrijkste hobbels voor je op een rij.

Beleggen in woningen was nog nooit zo populair als nu. Van de ongeveer 8 miljoen huizen in ons land, zijn er inmiddels zo’n 700.000 in handen van particuliere investeerders die ze verhuren.

Vooral in de grote steden gaat het hard. In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam kwam vorig jaar zelfs een op de drie verkochte woningen in handen van mensen die er niet zelf gingen wonen, zo heeft consumentenprogramma Kassa berekend op basis van cijfers van het Kadaster.

Vooral in het vierde kwartaal sloegen veel woningbeleggers hun slag. Dat is niet zo vreemd, omdat de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers op 1 januari omhoog ging van 2 naar 8 procent.

Woningbeleggers drijven de prijzen op

De opmars van woningbeleggers op de woningmarkt is de overheid een doorn in het oog. Uit onderzoek blijkt dat dit de huizenprijzen opdrijft in een toch al overspannen woningmarkt. Immers, als er woningen uit de markt worden gehaald voor verhuur, daalt het aanbod aan koopwoningen en lopen de prijzen op.

Daarnaast staat de leefbaarheid onder druk in buurten waar veel woningbeleggers actief zijn, omdat het een komen en gaan is van huurders, waardoor er minder sociale cohesie is.

Premium content ophalen