Premium content ophalen

Je hebt een koophuis en dat ga je in zijn geheel verhuren, dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. Hoe en hoeveel belasting je betaalt over de verhuurde woning, is afhankelijk van de situatie.

De Belastingdienst lijkt op zijn website duidelijk welke regelingen gelden in bepaalde gevallen.

  • Verhuur je een eigen woning tijdelijk, dan valt dat in box 1 ‘inkomen uit werk en woning’. Je houdt recht op hypotheekrenteaftrek en geeft 70 procent van de huurinkomsten op.
  • Verhuur je een tweede woning, dan betaal je belasting in box 3 ‘sparen en beleggen’. Je woning wordt gezien als vermogen waarvoor een ander belastingtarief geldt. Je hebt geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en je hoeft de huurinkomsten niet op te geven.
  • Dan kan de verhuur van je huis nog omslaan in ondernemen omdat je allerlei extra diensten uitvoert. Je neemt bijvoorbeeld gasten op sleeptouw voor een toer door de stad of verzorgt hun ontbijt en diner en verstrekt linnengoed. In dat geval hoort de verhuur thuis in box 1.

Maar stel nu dat je gaat samenwonen en je je koopwoning verhuurt. Je verkast naar je geliefde en hebt nog geen idee of dat gaat werken. Voor hoe lang je gaat verhuren, weet je ook nog niet precies: het kan een aantal maanden zijn, een jaar of voor langere tijd.

Premium content ophalen