The Wolf of Wall Street is gebaseerd op de voormalig beurshandelaar Jordan Belfort en hij denkt dat geld ophalen door het uitgeven van nieuwe cryptomunten de “grootste oplichterij ooit” is.

De voor fraude veroordeelde Belfort zegt in een interview met de Financial Times dat zogenoemde initial coin offerings weleens helemaal verkeerd uit kunnen pakken voor een boel mensen. “Het is vele malen erger dan wat ik ooit heb gedaan.”

Belfort zat 22 maanden achter tralies wegens fraude en witwassen. In de jaren negentig maakte hij beleggers ruim 200 miljoen euro afhandig door met dubieuze technieken waardeloze aandelen te verkopen.

Leonardo DiCaprio als Wolf of Wall Street

In de gevangenis schreef hij een boek over zijn levensverhaal, dat later werd verfilmd als The Wolf of Wall Street. Leonardo DiCaprio vertolkte daarin de rol van Belfort.

Initial coin offerings (ICO’s) zijn een nieuwe manier om online geld op te halen. Startups geven daarbij nieuwe cryptomunten of tokens uit in ruil voor echt geld. De tokens kunnen gebruikt worden binnen de dienst die het bedrijf aanbiedt. De hoop is dat de startup een groot succes wordt, waardoor de tokens in waarde stijgen.

ICO's zijn flink in populariteit gestegen. Startups haalden dit jaar al meer dan 2 miljard dollar op via de methode. Maar autoriteiten in onder meer China, Zuid-Korea en de VS leggen de lancering van nieuwe cryptomunten steeds vaker aan banden.

ICO's erg risicovol

Bij ICO’s is sprake van uitgifte van effecten en dus moeten ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als een reguliere beursgang, oordeelde de Amerikaanse toezichthouder SEC afgelopen zomer. De uitgevers van de cryptomunten vallen voortaan onder het toezicht op financiële markten en moeten zich registreren bij de SEC.

De toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk waarschuwde beleggers dat ICO's "erg risicovol" zijn.

Belfort is het daarmee eens. Hij voorspelt tegenover de Financial Times dat het met de lancering van nieuwe digitale valuta weleens goed mis kan gaan. "Waarschijnlijk heeft 85 procent van de mensen geen slechte intenties. Maar het probleem is: als 5 of 10 procent jou probeert op te lichten, dan is het een totale ramp."

LEES OOK: Deze Limburger verkocht al zijn bezittingen voor bitcoin en woont nu op een camping