Het grote ICO-feestje is voorbij.

Startups haalden de afgelopen tijd honderden miljoenen dollars op bij beleggers door de uitgifte van nieuwe crypotomunten, zogenoemde initial coin offerings. Door digitale valuta in plaats van aandelen uit te geven omzeilden ze de strenge regels van de Amerikaanse toezichthouder SEC.

Maar de waakhond grijpt nu in, zo werd dinsdagavond bekend. Bij ICO’s is sprake van uitgifte van effecten en dus moeten ze aan dezelfde voorwaarden voldoen als een reguliere beursgang. De uitgevers van de cryptomunten vallen voortaan onder het toezicht op financiële markten en moeten zich registreren bij de SEC.

“Beleggers moeten de essentiële feiten achter een mogelijke investering kennen zodat ze geïnformeerde beslissingen kunnen nemen”, aldus de toezichthouder. “Dit rapport toont aan dat uitgevers van cryptomunten via de blockchaintechnologie zich aan de regels voor financiële markten moeten houden.”

De SEC boog zich over de hack bij The DAO in juni vorig jaar. Dat investeringsfonds haalde 150 miljoen dollar op bij beleggers door ether uit te geven, de digitale munt van het programmeerbare blockchainplatform ethereum. Kort daarna ging een hacker ervandoor met ruim 50 miljoen dollar door een fout in de code.

Het incident is voor de SEC aanleiding om beleggers te wijzen op de risico's van cryptovaluta. Bij fraude of diefstal is het geld moeilijk terug te halen, signaleert de toezichthouder.

Blockchainexperts zijn niet verrast door de conclusies van de SEC. In mei vroegen marktpartijen al aan de toezichthouder om zich uit te spreken over de risicovolle ICO's.

"Het enige dat ik verrassend vind, is dat het zo lang heeft geduurd om de bevindingen te publiceren", zegt advocaat Preston Byrne tegenover Coindesk.

Volgens advocaat Stephen Palley is nog onduidelijk hoe de SEC naar uitgiften van cryptomunten kijkt die al plaats hebben gevonden. "Degenen die de wetten voor effectenverkeer op een creatieve manier hebben weten te omzeilen vragen zich af of hun aanpak deugde", zegt hij tegenover Coindesk.

De koers van ethereum steeg dinsdagavond licht na de publicatie van de SEC. Een ethereum is nu ongeveer 205 dollar waard. Daarmee is de koers gehalveerd ten opzichte van het piekniveau van medio juni.

LEES OOK: Hoe succes van broertje ethereum kan helpen om bitcoin te redden

MIS OOK NIET: Mede-oprichter van cryptomunt ethereum: “Een tikkende tijdbom”