ANALYSE – Donderdagmiddag maakt het Amerikaanse energieagentschap EIA cijfers bekend over de voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten. Dat kan, meer dan gewoonlijk, voor verhoogde bewegelijkheid van olieprijzen zorgen. Ook voor de toekomstige richting van olieprijzen zijn deze cijfers van belang.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (WTI) noteerde donderdag aan het begin van de middag rond de 54,4 dollar. De olieprijs steeg woensdag, nadat de voorraadcijfers die  het American Petrolium Institute (API) bijhoudt, een verrassende daling lieten zien. De voorraadcijfers van de EIA moeten deze cijfers donderdag bevestigen of ontkrachten.

Hoe dan ook zal de olieprijs hevig reageren. Bij hogere voorraden volgt onvermijdelijk een daling in de ruwe olieprijs.

Optimistische analisten zien een potentiele stijging van ruwe-olieprijzen tot 70 dollar per vat in 2017, terwijl pessimistische collega’s de ruwe olieprijs zien zakken tot 30 dollar per vat. We bespreken beide scenario’s en wat de krachten zijn die hierop inspelen.

Stijging olieprijs tot 70 dollar

Sinds het OPEC-besluit van afgelopen november om de olieproductie van het kartel te verminderen, is de ruwe olieprijs opnieuw gestaag aan het stijgen. Toezegging van elf niet-OPEC leden om eveneens de productie te verminderen heeft het momentum versterkt.

In dit scenario gaan we uit van het vertrouwen van OPEC in Rusland om zich op lange termijn aan de productiebeperking te houden. Een indicatie hiervan is dat OPEC geen moeite heeft met de stijging van de Russische olie-export afgelopen januari.

Als alle partijen het akkoord respecteren en het marktmechanisme van vraag en aanbod de prijs kan herbalanceren, rekenen analisten op een stijging van de olieprijs tot 70 dollar eind 2017.

Niet te onderschatten blijft de onvoorspelbaarheid van het aanbod en de kwaliteit van schalieolie. Momenteel ondervindt de olieprijs nog geen al te zware effecten ondervindt van dit aanbod.

Daling olieprijs tot 30 dollar

Een ander scenario gaat juist uit van een toekomstige daling van de olieprijs. Hedgefondsen hebben weliswaar koop-posities opgebouwd op termijncontracten van ruwe olie, omwille van verwachte prijsstijgingen. Maar doordat de markt eenzijdig op een prijsstijging speculeert, kan een correctie snel optreden, wat zal leiden tot een scherpe prijsdaling.

Daar komt bij dat de productie van schalie-olie in de VS fors kan stijgen. Het effect op de olieprijs valt niet te onderschatten. Een recente vondst van 2 miljard schalie-olievaten in Iran werkt dit verder in de hand.

Stijgende olievoorraden wereldwijd zorgen ervoor dat de effecten van het OPEC-akkoord worden ondermijnd. Als het akkoord eindigt in juni en de betrokken partijen opnieuw volop olie uit de grond beginnen te pompen is een prijscrash zeer plausibel.

Schommeling olieprijs

De werkelijke uitkomst zal genuanceerder zijn dan de zwart-wit scenario’s die we hierboven hebben geschetst. Beleggers dienen nauwlettend de olieproductie van OPEC-landen en Rusland in het oog te houden, alsook de toekomstige schalieolieproductie in de Verenigde Staten.

De schommelingen in de olieprijs spelen uiteraard een belangrijke rol in het Amerikaans economische en monetair beleid van de komende periode. Met een stijgend Amerikaans inflatiepeil en andere economische cijfers die een optimistische kijk op de Amerikaanse economie geven, kijkt de Federal Reserve uit naar bijkomende signalen die een renteverhoging op 15 maart kunnen rechtvaardigen.

Een stijging van de olieprijs kan de inflatie en aandelenprijzen nog hoger stuwen. Dat is één van de dingen waar de Amerikaanse centrale bank op let.

Nicolas Blondeau is afgestudeerd in de toegepaste economische wetenschappen en werkt sinds december 2013 bij IG, momenteel als Premium Client Manager. Hij houdt zich onder meer bezig met technische en fundamentele analyse van valuta, indices, grondstoffen en aandelen. Deze column bevat geen aanbeveling of een advies tot het doen van transacties voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze analyse en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.

LEES OOK Focus op valuta: dollar in de greep van Donald Trump