ANALYSE – De uitspraken en maatregelen van president Donald Trump hebben momenteel meer invloed op de richting van de dollar dan economische cijfers en inflatieverwachtingen. Dit betekent dat de Amerikaanse munt een onzekere periode tegemoet gaat.

Alles wees erop dat 2017 het jaar ging worden van een sterke dollar. De groei van de Amerikaanse economie is in de laatste maanden van vorig jaar behoorlijk aangetrokken. Die trend kan zich dankzij de plannen van Trump waarschijnlijk doorzetten, terwijl ook de inflatieverwachtingen oplopen. Hierdoor ontstaat steeds meer ruimte voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de rente stapsgewijs naar een normaal niveau op te schroeven.

Een hogere rente maakt het aantrekkelijk voor partijen om hun vermogen in dollars aan te houden, zodat de waarde van de munt wordt opgestuwd.

Voorlopig ziet de werkelijkheid er op valutamarkten heel anders uit. De dollar die aan het begin van het jaar nog hard op weg was naar pariteit met de euro, is de laatste weken per saldo verzwakt ten opzichte van de euro – al is sinds enkele dagen sprake van stabilisatie. In onderstaande grafiek is te zien dat de euro sinds begin januari is geklommen van een niveau van 1,04 dollar per euro, naar een huidige niveau van ongeveer 1,0650 dollar per euro.

Trump praat dollar omlaag

De belangrijkste oorzaak van de verzwakking van de dollar is de wijze waarop Trump de Amerikaanse munt omlaag praat.

In een interview met The Wall Street Journal benadrukte de Amerikaanse president dat Amerikaanse bedrijven de concurrentieslag met Chinese ondernemingen verliezen als gevolg van de sterke dollar. Die uitspraak had extra veel invloed op de stemming op valutamarkten, omdat het heel ongebruikelijk is dat de president zich zo duidelijk uitspreekt over de munt. Normaal is die rol weggelegd voor de minister van Financiën.

De druk op de dollar nam verder toe nadat Trumps nieuwe adviseur voor handel Peter Navarro vertelde dat Duitsland de export opschroeft door misbruikt te maken van een eurokoers die veel lager dan wat de Duitse mark zou noteren. Dat zou volgens Navarro ten koste gaan van de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Retoriek of opmaat tot valutaoorlog

Tot nu toe blijft het bij een aantal stevige uitspraken, maar er mag niet worden uitgesloten dat Trump en zijn nieuwe regering straks ook maatregelen nemen die mogelijk via een valutaoorlog tot een zwakkere dollar leiden.

Trump zinspeelde vorig jaar onder meer op het invoeren van een heffing op de import van onder meer Chinese goederen en Duitse auto’s. Dat soort stappen zal ongetwijfeld een reactie uitlokken.

Eén van de belangrijkste lessen van het nog korte bewind van Trump is dat zijn acties heel lastig te voorspellen zijn. Er zijn honderden scenario’s te verzinnen die allemaal een andere impact hebben op de valutamarkt. Daar komt bij dat het te vroeg is om de rol van de Fed voorlopig uit te vlakken. Door het bijstellen van de rente heeft de centrale bank ook een mogelijkheid om het prijsverloop van de dollar te beïnvloeden.

Valutaoptie als bescherming

De onzekerheid die op valutamarkten levert ondernemers die zaken doen met dollarlanden behoorlijk wat hoofdbrekens op. Een valutaoptie is een prima instrument om te voorkomen dat toekomstige inkomsten of uitgaven in dollars een stuk hoger of lager uitpakken dan het zich nu laat aanzien. Een optie geeft de koper de mogelijkheid om op een bepaald moment tegen een vaste koers euro’s in dollars om te wisselen of andersom.

Het voordeel daarvan is dat het risico wordt beperkt, terwijl een ondernemer wel profiteert als de dollar juist de goede kant opgaat. Bovendien is het een fijne gedachte dat de wispelturigheid van Trump geen nadelige invloed meer heeft op de operationele inkomsten- en uitgavenstromen binnen de onderneming.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

LEES OOK  Focus op valuta: Euro in de greep van populisten