• De productie van computerchips is vrijwel onmogelijk zonder wereldwijde partners, zegt hoofd business Christophe Fouquet van ASML in een interview met Nikkei Asia.
  • Chipmachinefabrikant ASML leunt op meerdere partners over de gehele wereld en beweert dat het zonder een internationaal netwerk niet kan opereren.
  • Fouquet denkt dat het een kwestie van tijd is, voordat we inzien dat internationale samenwerkingen de sleutel zijn tot succesvolle productie van halfgeleiders.
  • Lees ook: VS sturen aan op strengere regels voor export AI-computerchips naar China

De geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China, waarin ook Europa wordt meegesleept, hebben steeds meer gevolgen voor bedrijven die in strategische sectoren opereren: zoals computerchips die essentieel zijn voor de moderne economie.

De politieke roep om zelfvoorziening via ‘strategische autonomie is in de praktijk lastig te realiseren, volgens de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Door de combinatie van geopolitieke onrust en chiptekorten in de afgelopen jaren proberen landen meer grip te krijgen op de productie van de halfgeleiders. Dit wordt gedaan door zoveel mogelijk facetten van de productieketen binnen de landsgrenzen te krijgen, of in het geval van Europa binnen de Europese Unie.

Maar volgens ASML druist deze ontwikkeling in tegen de succesformule die ten grondslag ligt aan de productie van computerchips. Die berust op specialisatie wat betreft de diverse onderdelen van de productieketen.

In een interview met Nikkei Asia stelt hoofd business Christophe Fouquet van ASML dat het onmogelijk is om de gehele productieketen voor halfgeleiders binnen een land te krijgen. En als het wel mogelijk is, dan is het te duur en te moeilijk.

"Bij ASML geloven we niet dat het loskoppelen van de toeleveringsketen mogelijk is. Wij denken dat het ongelooflijk moeilijk en extreem duur zal zijn", aldus Fouquet tegenover Nikkei Asia. "Het is een kwestie van tijd voordat mensen inzien dat samenwerking de enige manier is om succesvol te zijn in de wereld van halfgeleiders."

Succes van ASML: niet alles zelf doen, maar samenwerken met excellente partners

Volgens Fouquet ligt de sleutel tot het succes van ASML dan ook bij wereldwijde samenwerkingen. Het bedrijf neemt onder andere gespecialiseerde spiegels bij Zeiss in Duitsland af. Daarnaast koopt het unieke EUV-lichtbronnen in bij het Amerikaanse Cymer uit San Diego. Deze spiegels en de lichtbronnen zijn essentiële onderdelen voor de machines die ASML maakt.

"We maken graag gebruik van 's werelds beste toeleveranciers. Dat zorgt ervoor dat we veel sneller kunnen zijn", zegt Fouquet tegen Nikkei Asia, die vervolgens het verschil in strategie uitlicht door concurrenten Canon en Nikon aan te halen. Volgens hem blijven zij achter omdat ze vooral dingen zelf proberen.

Hoewel het Nederlandse bedrijf afhankelijk is van en samenwerkt met veel internationale partners, heeft ASML de productie van zijn machines voornamelijk geconcentreerd in het Nederlandse Veldhoven. Tot zeker 2026 zal zo'n 80 tot 90 procent van de integratie tussen productie en ontwikkeling ook daar blijven plaatsvinden.

Op dit moment wordt er in Veldhoven gebouwd aan de uitbreiding van cleanroom-ruimtes. Daar moeten uiteindelijk de volgende generatie chipmachines van ASML worden gebouwd. Deze zullen gebruikmaken van 'extreme ultraviolet' lithografie.

Deze zogenaamde 'high-NA EUV-machines' zullen essentieel zijn voor chipfabrikanten Intel, TSMC en Samsung in hun race om de meest geavanceerde chips te introduceren na 2025.

LEES OOK: Europese Unie mikt op verhoging van investeringen in eigen chipindustrie met €43 miljard – grootste deel moet van private sector komen