De gemiddelde vraagprijs van woningen in het Verenigd Koninkrijk is sinds medio juni met 0,9 procent gedaald. Huizenverkopers vragen gemiddeld 2.647 pond minder voor een woning.

De website van The Guardian meldt dat er weliswaar sprake is van de gebruikelijke zomerdip, maar dat deze door het Brexit-referendum mogelijk is verergerd.

Volgens makelaarssite Rightmove daalden vraagprijzen in de vierweeksperiode tussen 12 juni en 9 juli  in de afgelopen jaren gemiddeld met 0,4 procent, ten opzichte van de voorgaande vierweeksperiode. De daling met 0,9 procent van dit jaar is duidelijk groter.

Vastgoedprijzen dalen overal in het VK

Op Rightmove’s website is te zien dat vraagprijzen overal in Engeland en Wales dalen met de sterkste afnames in Yorkshire en Humber, waar vraagprijzen gemiddeld 2,1 procent lager lagen. De vraagprijzen daalden het minst in East Midlands.

Volgens Rightmove week de interesse voor koopwoningen niet significant af van die in vorige zomers en lijken potentiële kopers vooralsnog niet onder de indruk van het Britse besluit om de Europese Unie de rug toe te keren: twee weken na het Brexit-referendum lag het aantal aanvragen van kopers bij makelaars zestien procent lager, maar dat is niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Makelaars signaleren vooralsnog een blijvende vraag naar woningen, een logisch gevolg van de discrepantie tussen het aantal potentiële kopers en de hoeveelheid beschikbare woningen. Opmerkelijk, ook volgens Britse makelaars, gezien de economische onzekerheid die eigenlijk tot marktveranderingen zou moeten leiden.

Verschillende scenario's

Afgelopen donderdag liet de Bank of England weten de verwachtingen voor de prijsontwikkeling van de Britse woningmarkt zijn verlaagd, sinds het Brexit-referendum van 23 juni. Maar onduidelijk is nog er een grote klap aankomt voor de huizenmarkt.

Volgens Brian Murphy, hoofd Leningen van het Mortgage Advice Bureau, is het nog te vroeg om de gevolgen van de Brexit voor de huizenmarkt op de middellange termijn te beoordelen.

De hypotheekadviseur signaleert dat veel kredietverstrekkers de rentes voor langlopende vastrentende producten naar beneden bijstellen, zodat kopers blijven profiteren van historische lage hypotheekrentes. Dit in combinatie met een aanhoudend laag huizenaanbod, zou de Britse huizenmarkt de komende maanden kunnen steunen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl