De bitcoin heeft het na de sterke rally van het eerste kwartaal van dit jaar een lichte terugval doorgemaakt. De waarde van de belangrijkste cryptomunt is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. Volgens een technisch analist dreigt een verdere daling.

De bitcoin noteerde woensdagochtend op 57.604 dollar, wat neerkomt op een verlies van bijna 9 procent in één dag.

De sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoinfondsen, die begin dit jaar werden geïntroduceerd, zorgde eerder nog voor een sterke opleving van de munt.

De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

Beleggers in digitale munten hoopten dat de inflatie in de grootste economie ter wereld inmiddels voldoende zou zijn afgekoeld en dat de Federal Reserve nog dit voorjaar de rente zou verlagen.

De Amerikaanse centrale bank vergadert woensdag over het rentebeleid en heeft echter al laten weten dat de inflatie nog te hoog is om de rente te verlagen. Een eerste renteverlaging wordt nu pas in september voorzien. Hogere rentetarieven zijn doorgaans negatief voor beleggingen in digitale munten, waarop geen rente wordt ontvangen.

Analist: bitcoin kan verder zakken naar $51.500

De bitcoin staat op het punt om een extra dreun te krijgen. Dit komt doordat de belangrijkste cryptomunt onder een belangrijk technisch steunniveau is gezakt en een technisch verkoopsignaal afgeeft, volgens technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.

Stockton zei maandag in een rapport dat de bitcoin onder de bandbreedte van 61.100 dollar tot 62.200 dollar een belangrijk technisch steunniveau kwijt is, waardoor de cryptomunt op korte termijn verder kan dalen.

Volgens Stockton is de bitcoin het opwaartse momentum kwijtgeraakt, toen de cryptomunt onder het niveau van 66.900 dollar zakte, waar het 50-daags voortschrijdend gemiddelde ligt. Op de korte termijn zijn de technische signalen daardoor negatief geworden.

Als bitcoin niet snel terugkeert naar het steunniveau van ongeveer 62.000 dollar, volgt een volgende neerwaartse test bij het steunniveau 51.500 dollar. Dat vertegenwoordigt een potentiële neerwaartse beweging van 15 procent vanaf het niveau van ongeveer 60.000 dollar.

Wel denkt Stockton nog steeds dat de bitcoin in een opwaartse trend voor de lange termijn zit. Als de grootste cryptomunt de huidige correctiefase kan afschudden, is er nog steeds potentieel. "Hoewel de bitcoin vastzit in een correctieve fase, verwachten we uiteindelijk dat de cryptomunt hoger zal uitkomen, gelet op de bullish signalen van onze langetermijnindicatoren", schreef Stockton maandag.

LEES OOK: Jamie Dimon, de baas van zakenbank JPMorgan, is nog altijd niet onder de indruk van het nut van cryptovaluta (Engels)