PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet niets in het voorstel van PvdA-minister Ronald Plasterk om zijn partij te laten fuseren met GroenLinks. Die nieuwe combinatie zou volgens Plasterk onder leiding moeten komen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

“Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen”, twitterde Asscher maandag. De discussie over de toekomst van de PvdA is losgebarsten na het megaverlies bij de verkiezingen. Toen ging de partij terug naar negen zetels.

Plasterk schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant maandag dat links ,,compleet verdeeld” is en dat de partijen elkaar bestrijden. Volgens hem is dit het moment voor linkse samenwerking. Hiervan zou links dan al de vruchten kunnen plukken bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, aldus de bewindsman.

Volgens de minister is het niet in het belang van het land of de PvdA als de partij blijft “doormodderen” of zichzelf opdoekt. Hij ziet meer heil in de vorming van een links blok in de Tweede Kamer, dat in zetelaantal de tweede partij van het land zou worden.

GroenLinks heeft namelijk veertien zetels en de PvdA heeft er negen. Samen is dat 23, drie meer dan de PVV van Geert Wilders.

Jesse Klaver moet combi van GroenLinks en PvdA leiden

Plasterk vindt Klaver de logische leider van zo'n gecombineerde fractie, omdat GroenLinks nu groter is dan de PvdA. "Idealiter zou ook de SP zich in de linkse blok begeven. Dan zou een brede linkse partij ontstaan die op bepaalde onderwerpen zichtbaar verschillende vleugels heeft."

De minister hoopt dat linkse partijen bereid zijn bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen met gecombineerde lijsten te komen. Hij ziet vooral in Amsterdam goede kansen om dat te realiseren. Daar "zijn de twee oppositiepartijen GL en PvdA gemakkelijk te combineren'', meent hij.

Volgens Plasterk is de tijd rijp voor dergelijke linkse samenwerking. "Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu'', schrijft hij. "In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Asscher, die als partijleider een historische nederlaag leed bij de verkiezingen van afgelopen woensdag, wil duidelijk  nog niets weten van zo'n radicale stap.

LEES OOK: Hans Spekman vertrekt als PvdA-voorzitter – een terugblik op zijn legendarische truiencollectie