De enige partijvoorzitter met slobbertrui stapt op.

Hans Spekman zwaait op 7 oktober tijdens het partijcongres af als voorzitter van de Partij van de Arbeid, zo werd vrijdag bekend. Hij trekt zijn conclusie na de dramatische verkiezingsnederlaag, waarbij de PvdA terugging van 38 naar 9 zetels.

“Er is nu veel discussie rond mijn persoon. Die ondermijnt de inhoudelijke discussie”, aldus Spekman in een verklaring. “Het is cruciaal dat we als partijbestuur het gesprek aangaan. Dat moet zorgvuldig en goed gebeuren.”

Spekman is partijvoorzitter sinds 2012.

De 50-jarige politicus heeft zijn hele loopbaan al lak aan conventies. Zijn handelsmerk is de slobbertrui, een eerbetoon aan het eenvoudige milieu waaruit hij voortkomt. Voor zijn politieke carrière was Spekman lasser, verhuizer en verkoper in een milieuboekenwinkel.

Een terugblik op de kledingkeuze van Spekman. Wat zou de Modepolitie hiervan vinden?


In 2006 staat Spekman op nummer 17 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De PvdA behaalt 33 zetels, dus komt Spekman in de Kamer. Deze trui met twee lagen trekt hij aan voor zijn portretfoto.


In 2007 presenteert Spekman de Voetbalwet aan KNVB-voorzitter Henk Kesler. Daarbij draagt hij een exotische trui met blauw, geel en groen.


Een bekend model uit het oeuvre van Spekman: de zwarte trui zonder franje. Doorgaans met ronde hals en knoopjes.


Op initiatief van Mei Li Vos (PvdA) en Sabine Uitslag (CDA) dragen Kamerleden in 2009 een roze das of een T-shirt met opschrift om aandacht te vragen voor de situatie van meisjes in ontwikkelingslanden. Spekman kiest voor een zwart shirt met de opdruk ‘Girls Rule’.


Een andere Spekman-klassieker is het zwarte vest met daaronder een T-shirt, vaak in het rood, met een roos of een andere verwijzing naar de PvdA.


En soms ruilt hij het zwarte vest in voor een rood exemplaar.


In 2009 gaat Rutger Castricum langs bij Spekman en biedt hem een pak aan. “Ik heb nog nooit een pak gedragen. En dat ben ik ook niet van plan”, zegt hij resoluut. Toch laat hij zich overhalen om het jasje aan te doen.


Op zijn eerste partijcongres als PvdA-voorzitter in 2012 kiest Spekman voor streepjes.


Toch draagt Spekman niet altijd een trui of vest. Bij de uitverkiezing van Diederik Samson tot lijsttrekker is hij te zien in een wit overhemd. Al lijkt het niet gestreken.


Soms kiest Spekman voor alleen een T-shirt, zoals in 2016 tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in congrescentrum NBC. Met zonnebloem.Hoe dan ook, op sociale media is de Spekman-trui een ding.


Sinds 2016 duikt een grijze trui op in de fotoarchieven. De dag na de verkiezingen draagt Spekman dit simpele model met ronde hals tijdens een bijeenkomst van campagneleiders in Nieuwspoort. Ruim 24 uur later maakt hij zijn vertrek bekend.


LEES OOK: Waarom lijsttrekkers altijd een blauw pak dragen

MIS OOK NIET: 10 handigheidjes bij het aankleden die iedere man zou moeten kennen