Julian Assange is donderdag door de Britse politie gearresteerd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, maar heeft naar verluidt al in november zijn geliefde kat weggegeven. De Wikileaks-oprichter wilde niet dat de ‘Embassy Cat’ nog langer met hem opgesloten zou zitten.

Voor zijn kat was de “geïsoleerdheid ondraaglijk geworden” en de Australiër gunde het beest “een gezonder leven”, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

In augustus 2012 vluchtte Assange de ambassade van Ecuador in nadat hij in Zweden was beschuldigd van seksueel wangedrag. Na bijna 7 jaar trok Ecuador zijn asiel in en kon hij worden opgepakt.

In al die jaren heeft hij regelmatig foto’s gepost op de speciale Instagram-pagina van zijn kat.

In 2016 speelde de kat met de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore, die op het Instagram-account “Oscat-winnaar Meowchael Moore” werd genoemd.

View this post on Instagram

It's Oscat winner Meowchael Moore! A fellow advocat for liberty and counterpurrveillance! He's finding out wheretoinvadenext.com

A post shared by Embassy Cat (@embassycat) on

De kat werd vrijgelaten nadat de Ecuadoraanse ambassade had geklaagd over het beest en Assange zelf. Ecuador eiste dat hij voortaan zelf de kattenbak zou verschonen, noemde hem onhygiënisch en zei dat zijn skateboarden in de gang de vloeren kapot maakte.

Het is niet duidelijk waar en met wie de kat nu woont.

De Ecuadoraanse ambassade legde Assange in oktober nieuwe huisregels op. Daarin stond onder meer vermeld dat hij goed voor zijn kat moest zorgen, zijn eigen badkamer moest schoonmaken en zorg moest dragen voor zijn persoonlijke hygiëne.

FILE PHOTO: WikiLeaks founder Julian Assange is seen on the balcony of the Ecuadorian Embassy in London, Britain, May 19, 2017. REUTERS/Peter Nicholls/File photo

Foto: Thomson Reuters

De Wikileaks-oprichter diende daarop een aanklacht in en stelde dat de nieuwe regels zijn “fundamentele rechten en vrijheden” schonden. Maar van een rechter moest hij zich er aan houden.

LEES OOK: Julian Assange gearresteerd in Londen, nadat Ecuador diplomatiek asiel in de ambassade heeft ingetrokken