Ecuador heeft het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken. De WikiLeaks-oprichter werd kort daarna in de ambassade in Londen gearresteerd door de Britse politie.

Eerder was Assange aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding in Zweden. Zweden heeft het arrestatiebevel tegen de WikiLeaks-voorman inmiddels laten vallen, en volgens zijn advocaten zou Groot-Brittannië hetzelfde moeten doen.

Het Britse Openbaar Ministerie stelde afgelopen jaar echter dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus moet worden opgepakt.

Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador wil hem niet langer onderdak bieden. De activist vreesde dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Lees ook op Business Insider

Washington stelt hem verantwoordelijk voor het publiceren van geheime Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak via WikiLeaks.

Tijdens de laatste campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 publiceerde Wikileaks e-mails van de Democratische Partij die door vermeende Russische hackers waren gestolen. Vermoed wordt dat verliezend kandidaat Hillary Clinton daardoor electorale schade werd berokkend.