V&D heeft vorig jaar een verlies geleden van 49 miljoen euro. Dat meldde de advocaat van het warenhuisconcern maandag tijdens het kort geding dat de vakbonden tegen het warenhuisconcern hebben aangespannen.

V&D leed in 2013 nog een verlies van 42 miljoen euro en in het jaar daarvoor 19 miljoen euro (zie grafiek hieronder). De overige cijfers van het warenhuis zijn nog niet bekend, maar de afgelopen jaren maakte V&D een omzet tussen de 600 en 650 miljoen euro.

Het nettoverlies kwam vandaag boven water tijdens de rechtszitting. De bonden eisen in het kort geding dat V&D afziet van de salarisverlaging van 5,8 procent die het winkelbedrijf per 1 februari doorvoert. Met andere verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden kan dat een werknemer volgens berekeningen van CNV 200 tot 300 euro per maand kosten.

V&D bereikte een week geleden een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst, waarmee een faillissement op het nippertje werd afgewend.

De bonden zeggen dat V&D met alle partijen onderhandelt behalve met het personeel, dat eenzijdig een salarisverlaging krijgt opgedrongen.

Volgens het warenhuis is het 'loonoffer' absoluut noodzakelijk als laatste stukje van de puzzel van het reddingsplan. Volgens de advocaat van V&D valt niet uit te sluiten dat andere partijen zich dan ook niet meer voelen gebonden aan het akkoord en zich op termijn terugtrekken.

Lees ook

Thijs Peters: Waarom de bonden  niet akkoord gaan met loonsverlaging bij V&D

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl