Energiebedrijf Eneco komt voor 4,1 miljard euro in Japanse handen. Dat betekent kassa voor de 44 gemeentes die een belang hebben in de energieleverancier.

Eneco is in 1995 ontstaan door de fusie van de gemeentelijke nutsbedrijven van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Het energiebedrijf heeft bijna 3.000 mensen in dienst en boekte vorig jaar een omzet van net geen 4,2 miljard euro.

De verkoop van Eneco is al jaren een punt van discussie. Veel gemeenten wilden hun aandelen verkopen nadat netwerktak Stedin begin 2017 op eigen benen was gezet. Het belang in Eneco diende geen strategisch doel meer. Maar er waren ook gemeentes die hun aandelen wilden houden. Als aandeelhouder hebben ze meer invloed op de werkgelegenheid en duurzame koers van Eneco, was hun redenering.

Tegelijkertijd was het onrustig binnen de top van Eneco. Het bestuur, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad raakten met elkaar in gevecht over het verkoopproces. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen en kostte de kwestie topman Jeroen de Haas de kop.

Eneco geveild in meerdere rondes

Eind 2018 waren de gemeentes en het bedrijf er alsnog uit: Eneco zou worden verkocht in een veiling met meerdere rondes. Shell, Rabobank en ondernemer Kees Koolen meldden zich als mogelijke koper, maar vissen na het biedingsproces van een jaar achter het net. Een Japans consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu is de beoogde nieuwe eigenaar.

Eneco wordt het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi. De merken van Eneco, waaronder ook prijsvechter Oxxio, blijven ongewijzigd. Ook aan de duurzame koers, werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert Mitsubishi niks.

Het overnamebedrag van 4,1 miljard euro betekent dat de 44 gemeentes een aardig zakcentje overhouden. Tenminste, als de gemeenteraad akkoord gaat met de deal.

De raadsleden krijgen voor het einde van het jaar een stapel documenten met gedetailleerde informatie over de plannen van de Japanners. Daarna hebben ze veertig dagen om een knoop door te hakken. Als 75 procent van de aandeelhouders achter de verkoop staat, gaat het bod van Mitsubishi en Chubu door.

Verder moeten relevante autoriteiten nog akkoord geven. Dat moet volgens Eneco voor de zomer van 2020 zijn gebeurd.

Rotterdam, Den Haag en Dordrecht cashen

Onder de Eneco-aandeelhouders zitten 10 gemeenten die een belang hebben van meer dan 2 procent. Dat zijn Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Delft, Zoetermeer, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp en Hoeksche Waard.

Absoluut gezien maakt de gemeente Rotterdam de grootste klapper. Het belang van 31,69 procent levert bijna 1,3 miljard euro op. Ook Den Haag (679 miljoen euro) en Dordrecht (371 miljoen euro) vangen een mooie som.


Kijk je naar de opbrengsten per inwoner, dan verandert het beeld enigszins. Rotterdam scoort met ruim 2.000 euro per burger nog steeds heel goed, maar Dordrecht pakt de eerste plek met 3.116 euro per inwoner.

Op de lijst staan ook twee piepkleine gemeentes: Ameland en Schiermonnikoog. Zij houden 'slechts' enkele miljoenen over aan de verkoop van Eneco, maar omdat er zo weinig mensen wonen op de Waddeneilanden is dit per inwoner een flink bedrag. Per Amelander krijgt de gemeente 1.098 euro. Op Schiermonnikoog, dat minder dan duizend inwoners heeft, is dit zelfs 1.287 euro.


Lees meer: