Niet Shell, niet de Rabobank maar een Japanse multinational koopt energieleverancier Eneco. Dat is de verrassende uitkomst van een lange biedingsstrijd. Het betekent ook kassa voor 44 gemeenten in Nederland die aandeelhouder zijn van Eneco.

Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Eneco wordt daarbij het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

Wel zal topman Ruud Sondag na afronding van de deal aftreden. Hij blijft wel als adviseur bij Eneco betrokken. Sondag zal volgens Eneco door een Nederlander worden opgevolgd.

Het gesloten akkoord heeft de steun van het bestuur en de raad van toezicht van Eneco. Ook de centrale ondernemingsraad zou positief hebben geoordeeld. Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie.

Mitsubishi Corporation wordt voor 80 procent eigenaar en energiebedrijf Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

44 gemeenten aandeelhouder van Eneco

De prijs die Mitsubishi betaalt lijkt aan de hoge kant, want vooraf werd de waarde van Eneco geschat op circa 3 miljard euro. De Japanners betalen ruim een miljard meer. Dat betekent ook een extra bonus voor de 44 gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco.

Bij deze club zitten 10 gemeenten die een belang hebben van meer dan 2 procent. Dat zijn Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Delft, Zoetermeer, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp en Hoeksche Waard.

In de tabel hieronder kun je per gemeente zien hoe hoog de opbrengst is van de verkoop van Eneco, op basis van de overnameprijs van 4,1 miljard euro voor de aandelen van de energieleverancier.

Voor kleinere gemeenten zoals Pijnacker-Nootdorp en Nissewaard levert de verkoop van het belang in Eneco een relatief forse bonus op. Zo krijgt Pijnacker-Nootdorp, een gemeente met iets meer dan 54.000 inwoners, 84 miljoen euro voor zijn belang van 2,1 procent. Per inwoner is dat 1.546 euro.

Absoluut gezien is Rotterdam de grote winnaar. Het belang van 31,69 procent levert 1,3 miljard euro op voor de Maasstad. Op een inwonertal van ongeveer 645 duizend mensen is dat iets meer dan 2.000 euro per inwoner.

LEES OOK: Dit zijn de 10 gemeenten met de rijkste en armste huishoudens – Brabant scoort goed bij de rijken, Amsterdam is best arm