• Op de beurs schoot het aandeel van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande donderdag omhoog.
  • Tegelijk rinkelen de alarmbellen op de Aziatische schuldmarkten, waar de rentes voor meer risicovolle obligatieleningen fors zijn gestegen.
  • De Chinese president Xi Jinping staat voor een lastig dilemma bij de keuze om Evergrande al dan niet te redden met staatssteun.

Het aandeel van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern China Evergrande Group schoot donderdag omhoog. Beleggers in Hongkong keerden terug van een vrije dag en verwerkten nog het nieuws dat Evergrande toch op tijd de rentebetalingen op een deel van zijn leningen zal voldoen.

De vrees dat de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van China, die kampt met een schuldenberg van 260 miljard euro, niet zijn financiële verplichtingen zou nakomen zorgde eerder deze week voor forse koersverliezen voor Evergrande en onrust op de beurzen.

Voor het gehele jaar staat het aandeel nog altijd zo’n 80 procent in de min. Voorzitter Hui Ka Yuan verzekerde dat het terugbetalen van investeerders de topprioriteit blijft van het bedrijf.

Chinese Estates Holdings, de op een na grootste aandeelhouder van Evergrande, liet echter weten een deel van zijn aandelen Evergrande te hebben verkocht en zijn hele belang van 6,5 procent in het bedrijf te willen verkopen.

In Shanghai won de hoofdgraadmeter 0,4 procent. De Chinese centrale bank pompte voor de tweede dag op rij miljarden extra in het financiële systeem zodat de banken voldoende geld hebben om schokken op te vangen.

Rentes voor risicovolle Aziatische obligaties schieten omhoog

Intussen geven obligatiemarkten in Azië nog altijd waarschuwingssignalen af. Dit vanwege het gevaar dat een faillissement van Evergrande bredere repercussies krijgt.

Volgens zakenkrant The Financial Times is de gemiddelde marktrente voor meer risicovolle Aziatische obligatieleningen die in dollars zijn uitgegeven, deze week omhoog geschoten naar 12 procent. Dit blijkt uit data van Ice Data Services. Eerder dit jaar werd voor dergelijke obligaties nog een rente van 7 procent gevraagd.

"Het zou naïef zijn om te denken dat de onrust in de [vastgoed, red.] markt geen potentiële uitstralingseffecten heeft ... vooral op de kapitaal- en obligatiemarkten", zei topman Noel Quinn van grootbank HSBC woensdag op een conferentie, aldus de FT.

De grote vraag is wat China gaat doen met de schuldencrisis bij Evergrande en de mogelijke repercussies die dat heeft voor de gehele vastgoedsector in het land. Tot nog toe laat China vastgoedreus Evergrande balanceren op de rand van faillissement.

Aan de ene kant wil de Chinese overheid een signaal sturen naar de vastgoedsector dat roekeloos speculeren met steeds meer schuld niet zonder consequenties blijft. Tegelijk wil de overheid voorkomen dat een crisis in de vastgoedsector bredere economische consequenties krijgt.

President Xi Jinping heeft hierbij te maken met een lastige balanceeract. "Als de overheid bijspringt en Evergrande uit de brand helpt, zullen andere grote vastgoedbedrijven daar ook om vragen. Maar de overheid kan ze niet allemaal redden", zegt een bron die op de hoogte is van de discussies tussen Evergrande en de Chinese overheid tegen de FT.

Lees meer over Evergrande en de Chinese vastgoedcrisis: